Uhapšeno 15 osoba zbog krađe identiteta Andreja Vučića!

Reč je o istrazi slučaja u kojem je lična karta sa podacima Andreja Vučića korišćena za registrovanje fantomskog preduzeća Asomakum

Više od 15 osoba privedeno je od jutros u nekoliko gradova Srbije u okviru istrage krađe identiteta Andreja Vučića, brata premijera Srbije Aleksandra Vučića, saznaje Tanjug.

Osumnjičeni su trenutno na saslušanjima.

Reč je o istrazi slučaja u kojem je lična karta sa podacima Andreja Vučića korišćena za registrovanje fantomskog preduzeća Asomakum.

Stefanović: Definitivno utvrđeno da je Vučićeva lična karta falsifikovana!

Pitanje poslovanja tog preduzeća pokrenuto je prošle jeseni u Skupštini Srbije, pokrenuo ga je poslanik NS Zoran Živković.

Premijer Vučić je nakon toga rekao da je njegovom bratu ukraden identitet, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da je policija “nepobitno utvrdila” da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića.

Stefanović je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove rekao da su grafolozi „nepobitno utvrdili“ da je falsifikovan Vučićev potpis, ali i da postoji razlika u slici i serijskim brojevima na ličnoj karti. Sporno preduzeće je osnovano 2010, a kao osnivač i vlasnik vodio se Andrej Vučić, a 2011. račun ove firme blokiran je zbog duga od 20 miliona dinara.

U oktobru prošle godine Poreska uprava je saopštila da su pre nekoliko godina određena lica, koristeći lažnu ličnu kartu, otvorila "fantomsku firmu" na ime Andreja Vučića i da je još 2010. utvrđeno da brat aktuelnog premijera sa tim nema nikakve veze. Sektor Poreske policije je u vezi sa tom firmom i tim slučajem, u decembru 2010. pozvao Andreja Vučića, koji je tada kao građanin dao izjavu da sa tom firmom nije povezan.

Istragom i proverom poslovanja firme, utvrđeno je da je da je ta firma osnovana lažnom ličnom kartom, a na osnovu poređenja sa pravom ličnom kartom Andreja Vučića, ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat - fotografija nije identična, pečat MUP-a, potpis, broj lične karte i prijava prebivališta. Kako je objasnio tadašnji direktor Poreske uprave Marko Marinković, reč je o falsifikatu na starom obrascu lične karte i da je u pitanju fantomsko preduzeće koje je ciljano osnovano radi zloupotrebe u privrednom poslovanju.

Firma je registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), a služila je kao "protočni bojler" za druge firme odakle je izvlačen novac za nelegalnu privrednu aktivnost. Poreska policija je nekoliko meseci kasnije, u februaru 2011, sačinila službenu belešku da se ta firma "zbog falsifikata ne može dovesti u vezu sa Andrejem Vučićem, jer je osnovana posredstvom lažne lične karte.

(Telegraf.rs / Tanjug)