DA LI VERUJETE DA JE OVAJ RAJ U SRBIJI? I to bliže nego što mislite! (FOTO)

Novi Pazar, mesto gde se spajaju istok i zapad, tradicionalna i savremena arhitektura, stara je srpska prestonica, a čelnici grada sada tamo žele da ukomponuju i novu, modernu sliku plaže na Ribarićima

Arhitekte Nermin Bogućanin i Elvir Hamidović iz Novog Pazara, oduševljeni su ljudima u Boru i nacionalnim miljeom tog grada, a promovisali su i predlog dva rukovodstva o bratimljenju ovih gradova. Oni će uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva turizma pronaći sredstva da i na jezeru Ribarići naprave nešto slično poput onog što su videli na Borskom jezeru.

- Imamo veliko jezero Ribariće koje je 20 kilometara udaljeno od Novog Pazara, pa želimo da omogućimo Novopazarcima da uživaju u čarima prirodnih lepota i vodi jezera. Iskoristićemo sve savete i iskustva koja su nam preneli Borani, prilagoditi našem terenu, a kasnije ćemo, uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva turizma, pronaći sredstva da i na Ribarićima napravimo nešto slično poput ovog što smo videli na Borskom jezeru - poručili su oni.

Ideja Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva o promovisanju domaćeg turizma dovela je 15. juna čelnike grada Novog Pazara u Bor i na Borsko jezero. Dvojica diplomiranih inženjera arhitekture Nermin Bogućanin, inače član Gradskog veća u Novom Pazaru, i glavni gradski urbanista Elvir Hamidović čuli su dosta o Boru i njegovom jezeru, malo se raspitivali i rešili da dođu, pogledaju i, uz odobrenje domaćina, "ukradu" arhitektonska rešenja koja su videli na istoku Srbije.

Primenili bi ih prilikom uređenja glavne plaže velikog jezera Gazivode, odnosno jednog njegovog dela koje pripada Novom Pazaru, a zove se Ribariće.

- Rukovodstvo Novog Pazara nedavno je odlučilo da napravi i uredi jednu gradsku plažu na jezeru Ribariće. Čuvši da je na Borskom jezeru sve urađeno veoma lepo, odlučili smo da dođemo i pogledamo. Najavili smo se čelnicima Opštine Bor i RTB-a, došli i – oduševili se! Ne znam šta bih izdvojio i mogao da kažem da mi se najviše dopada jer je sve prelepo: i hotel, i priroda, i čiste obale, i kamp, i prostor za izletnike sa roštiljem u prirodi – sve! - kažu član Gradskog veća Novog Pazara Nermin Bogućanin, pa dodaje:

- Mi isto imamo veliko jezero koje je 20-ak kilometara udaljeno od Novog Pazara i želimo da omogućimo Novopazarcima da uživaju u čarima prirodnih lepota Ribarića. Iskoristićemo sve savete i iskustva koja su nam preneli Borani, prilagoditi našem terenu, a kasnije ćemo, nadam se, uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva turizma, iznaći sredstva da i na Ribarićima napravimo nešto slično poput ovoga što smo videli na Borskom jezeru.

Novi Pazar, mesto gde se spajaju istok i zapad, tradicionalna i savremena arhitektura, stara je srpska prestonica, a čelnici grada, po rečima glavnog urbaniste Elvira Hamidovića, sada tamo žele da ukomponuju i novu, modernu sliku plaže na Ribarićima.

– Arhitekte nikada nisu zadovoljne onim što se ima i već je viđeno. Uvek želimo više, bolje, lepše. Pa, tako, iako smo, opčinjeni čarima Borskog jezera i impresivnim hotelom, želimo da Ribariće izgledaju još bolje – kaže Hamidović.

Gosti iz Novog Pazara su, kako sami rekoše, posebno oduševljeni ljudima u Boru i nacionalnim miljeom ovog grada.

Saznali smo da u Boru zajedno i složno živi 27 nacionalnosti, a slično je i u Novom Pazaru. Otuda i ne čudi predlog dvaju rukovodstava ovih gradova o bratimljenju, ali ne samo „na papiru“. Siguran sam da će bratsko spajanje Bora i Novog Pazara dati pozitivne efekte i u razvoju privrede, turizma, pa i obrazovanja, pošto želimo da ovde dovedemo našu decu, ali i da mi ugostimo najmlađe Borane na raznim svečanostima i priredbama koje su jedinstvene u Novom Pazaru – istakao je Bogućanin.

Na Borskom jezeru, svojim položajem i arhitektonskim rešenjem, dominira hotel “Jezero”. Nalazi se na samoj obali, ima četiri zvezdice i vlasništvo je Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Posle više od decenije propadanja, renoviran je 2012. godine i otvoren za turiste kao moderan hotelski kompleks koji se prostire na više od 14 hiljada kvadratnih metara.

Ima 111 moderno opremljenih soba i apartmana, a pored smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta, gostima su na raspolaganju bazen, automatska kuglana, sale za stoni tenis, bilijar i šah, trim-kabinet i spoljni tereni za fudbal, košarku, rukomet, odbojku i ostale sportove. Mnoštvu zabavnih sadržaja dodajmo: spa i velnes centar, američku kuglanu sa barom i fitnes centrom, stolove za bilijar i snuker, slanu sobu, salon za masažu, teretanu, bazen sa đakuzijem, saune, salu za skvoš, pontonske bazene.

Sa Borskog jezera lako se stiže do Crnog vrha, a sa te planine vidi se čitava oblast Borskog jezera. Prijatna klima, bujno zelenilo u letnjim mesecima, čist planinski vazduh i duboki snežni pokrivač koji se zadržava i do kraja maja, čine ovu planinu atraktvinom tokom cele godine.

(D. V.)