POPLAVA NAM JE DONELA STRUJU: Pročitajte kako se srpskoj porodici desilo ovo čudo! (FOTO) (VIDEO)

Domaćinstvo Maksimovića bilo je bez struje 30 godina, jer nisu imali sredstava za priključak na elektromrežu, nisu imali ni kupatilo...

Kada smo stigli u selo Jamena i ušli u njen dom zatekli smo je kako kuva ručak. Dragani Maksimović (50) i njenom suprugu Ivanu Maksimoviću (56) poplave su prošlog maja potopile celu kuću koja je među prvima stradala.

U trenutku naše posete njen suprug nije bio prisutan.

OD NAŠE KUĆE OSTALI SU SAMO ZIDOVI: Priča ove četvoročlane srpske porodice nateraće vam suze na oči! (FOTO) (VIDEO)

Verovali ili ne, njih dvoje su trideset godina živeli bez struje i kupatila, a možda su neki od retkih kome su poplave donele nešto dobro, ako se može tako reći.

HOROR SRBA KOJI SU SA PETORO DECE MESECIMA ŽIVELI U ŠATORU: Oko nas su siktale zmije po celu noć! (FOTO) (VIDEO)

Zbog blizine nasipa njihova kuća prva je stradala, a zatim je voda dalje prodrla u selo.

- Bilo je strašno, kuća je bila puna vode, do plafona. Mogla se videti samo mačka koja je stajala na krovu - priča Dragana prisećajući se tih strašnih dana.

Njen suprug Ivan je nezaposlen, radi kao nadničar kada ima posla. Dragana je domaćica i radi sezonske poslove. S obzirom na to da je kao dete ostao bez oca, Ivan je rano sazreo i počeo da radi, kako bi pomogao majci i starijem bratu, za koje je jako vezan.

Oni žive u istom dvorištu i njihova kuća je takođe stradala u poplavama.

Dragana i Ivan se zajedno staraju o bratu Spasoju, koji je duševni bolesnik i majci Cviji, koja je srčani bolesnik i lošeg je zdravstvenog stanja.

Spasojevo zdravstveno stanje pogoršalo se posle obilnih poplava, jer voda koja je nadirala ostavila je veliki šok na njega.

Oba domaćinstva bila su bez struje 30 godina, jer nisu imali sredstava za priključak na elektromrežu. Nisu imali ni kupatilo.

- Svih tih godina kuvali smo na šporetu na drva. Nismo znali za struju i za kupatilo. Mučili smo se, ali šta da radimo kada nismo imali mogućnosti da sve to napravimo. Sada nam je mnogo lakše - kroz suze priča Dragana.

Poplava je nanela štetu njihovoj kući i odnela stoku čime je porodica višestruko oštećenja. Usled nedostatka materijalnih sredstava, stoka i živina su im bile od izuzetne važnosti za njihove sopstvene potrebe.

- Stradali su nam tovni pilići, kokoške, tri svinje. Sada sve opet jovo nanovo, ali šta drugo možemo - kaže Dragana.

Nekoliko meseci boravili su zajedno sa bratom i majkom, u porodičnoj kući komšije, koji im ju je ustupio na korišćenje, dok se njihova kuća ne sanira.

Sa nestrpljenjem su isčekivali pomoć jer samostalno nisu bili u mogućnosti da otklone štetu i obezbede za svoju porodicu siguran i adekvatan dom.

Šteta na objektu je procenjena kao četvrta kategorija a u okviru projekta NVO ASB i donacije Evropske Unije, izvršena je sanacija kuće. Omalterisani su zidovi, kao i oštećeni zidovi u unutrašnjosti kuće, sanirani podovi i ugrađena nova stolarija.

Pored sanacije i nameštaja, ova porodica je u okviru projekta dobila i kupatilo, koje nije imala do sada.

Dobili su i priključak na elektromrežu. Na osnovu informacije organizacije ASB o tome da ova kuća nema priključak na elektromrežu, "Elektrovojvodina" je donela odluku da će snositi troškove priključenja objekta na elektromrežu.

- Zahvaljujem svima koji su sve ovo učinili za nas. Trideset godina nismo imali ni struju ni vodu, a sada smo sve ovo dobili. Kao i sebi i ostalima želim sve najbolje. Svi koji su prošli isto kao i mi želim da dobiju pomoć - rekla je Dragana.

Ona i njen muž sa bojaznom dočekuju svaku najavljenu kišu ili veće nevreme.

- Za svaki slučaj spakovala sam kofer sa stvarima koje nam stoje ovde u sobi tako da možemo da pobegnemo ukoliko se ponovo bude desilo nešto slično - završava Dragana.

(S. Kostić)