U Skoplju mirno, neredi okončani (VIDEO)

Meštani sela Radišani se vratili kućama nakon jučerašnje provale nasilja u kojem su paljene kuće Albanaca za koje su posumnjali da imaju veze sa petostrukim ubistvom na jezeru kraj Skoplja

Situacija u Makedoniji se smiruje nakon jučerašnjeg burnog dana, a meštani naselja Radišani vratili su se u svoje domove, nakon što su juče palili i kamenovali kuće Albanaca koje krive za petostruko ubistvo koje se odigralo na veštačkom jezeru nedaleko od makedonske prestonice.

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska potvrdila je juče da su tri vozila i jedan gradski autobus oštećeni tokom protesta u skopskom naselju Radišani. Zbog potencijalnih nereda u to naselje poslati su i pripadnici Alfa, specijalne jedinice makedonske policije, a na putevima su i oklopna kola.

Nna Jutjubu je okačen snimak kojim je zabeleženo hapšenje nekoliko mladića u toku kojeg je jedan od okupljenih meštana dobacio:

- Hapsite nedužne građane! Pa da, to je naša država!

Neredi su izbili  nakon ubistva četiri mladića i jednog ribara u blizini Skoplja. Iako nije zvanično potvrđeno, sumnja se da su za likvidaciju odgovorni Albanci.

Pojedini mediji su preneli tvrdnje stanovništva da je motiv etničke prirode, nakon čega je policija apelovala da se ne podižu tenzije. Oko 1.000 meštana od jutros blokira puteve. Nakon što su blokirali put prema naselju Radišani, žitelji su kamenovali i razbijali automobile, među kojina i vozilo novinarske ekipe Kanala 24 iz Skoplja. Kuće lokalnih Albanaca gore, a zapaljeno je i nekoliko autobusa.

Policija to nije zvanično potvrdila, ali je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska rekla da u tom naselju ima prijava o oštećenju imovine pojedinaca.