LEPE VESTI ZA NIŠLIJE: Česma u centru grada ponovo radi! (FOTO)

Tropske vrućine drastično povećavaju potrošnju vode u Nišu, zbog čega JKP ″Naissus″ apeluje na sugrađane da je racionalnije koriste, kako ne bi došlo do smanjenja pritiska i restrikcija vode

Česma na Trgu Kralja Milana, u samom centru grada, posle dužeg vremenskog perioda, ponovo radi. Uprkos problemima oko nadležnosti njenog održavanja, menadžment niškog vodovoda doneo je odluku da u ovim vrelim danima, sanira kvarove na česmi, pusti je u rad i vodu donira građanima.

PROJEKAT UNAPREĐENJA VODOVODA SA JUGA ZEMLJE: JKP "Naissus" ujedinio 25 opština!

- U Nišu trenutno ne postoji ni jedno krizno područje kada je vodosnabdevanje u pitanju i sa sanacijom i regulisanjem automatike na česmi u samom centru, sada imamo svih 19 javnih česama koje rade, na čitavoj teritoriji grada. Upravo zbog toga, potrebe za dodatnim snabdevanjem vodom cisternama na javnim mestima, neće biti ni u narednom periodu - kaže Dejan Andrejević, direktor JKP ″Naissus″.

BALKAN JE DANAS KLJUČAO: Evo u kom gradu je bilo najvrelije!

Tropske vrućine drastično povećavaju potrošnju vode u Nišu, zbog čega JKP ″Naissus″ apeluje na sugrađane da je racionalnije koriste, kako ne bi došlo do smanjenja pritiska i restrikcija vode.

U proteklih nekoliko dana, sa talasom visokih temperatura zabeležena je enormna potrošnja od 1800 litara u sekundi.

-Ako uzmemo u obzir da je prosečna potrošnja vode u Nišu 1100 l/s, a da se grad snabdeva sa karstnih vrela, čija izdašnost prilično zavisi i od padavina, potrošnja koju beležimo poslednjih dana ne može biti održana u dužem vremenskom periodu. Zato apelujemo na naše korisnike da racionalnije koriste vodu, kako stabilno vodosnabdevanje ne bi bilo dovedeno u pitanje - kaže Andrejević.

Izvorišta za sada rade uobičajenim kapacitetom za ovo doba godine igrad niš ulaže maksimalne napore da našim sugrađanima obezbedi dodatne litre vode.

Nenamensko trošenje može ozbiljno ugroziti proces vodosnabdevanja, i zato apelujemo na korisnike da u ovim tropskim danima ne zalivaju bašte i asfalt ispred svojih kuća, kao i pranje automobila u dvorištima.

Naravno, postoji razumevanje za potrošače sa prigradskih i seoskih područja, koji moraju da održavaju svoja poljoprivredna domaćinstva, ali kako bismo sistem održali stabilnim, za te potrebe mogu da koriste i tehničku vodu.

Enormnu potrošnju beležimo čak i u večernjim satima, naročito u pojednim selima, što pokazuje da ova grupa potrošača i tokom noći koristi pumpe za navodnjavanje bašti i travnjaka- naglašava Andrejević.

Prema Andrejevićevim rečima, niški vodovod, posle godišnjeg remonta, u pogon će za 20-tak dana u pogon pustiti i izvorište Medijana, tako da do kraja letnje sezone problema u vododnabdevanju grada neće biti.

Ova česma je, inače, na Trgu kralja Milana podignuta 1903. godine, ali je zbog izgradnje spomenika oslobodiocima 1935. godine preseljena u park "Čair“. Odatle je 2007. godine vraćena u centar grada.

(Telegraf.rs)