PROJEKAT UNAPREĐENJA VODOVODA SA JUGA ZEMLJE: JKP "Naissus" ujedinio 25 opština!

Osnivačkom Skupštinom, formirana "Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije" Javno Komunalnog preduzeća "Naissus".

  • 0

Unapređenje vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda na čitavoj teritoriji južne Srbije, osnovni je cilj projekta niškog vodovoda, koji je međunarodna asocijacija IAWD u konkurenciji od 71 projektnog rešenja iz 14 zemalja, odobrila kao jedan od najboljih.

Formirana Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije okupila je i ujedinila 25 preduzeća komunalne delatnosti u oblasti vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda u ovom delu zemlje, koju kao jedan od najuspešnijih projekata, finansira Svetska banka.

Osim najbitnijih ciljeva unapređenja vodosnabdevanja, kanalisanja, ali i distribucije pijaće vode, Asocijacija niškog vodovoda biće zastupnik i predstavnik zajedničkih interesa članica, jačanja kapaciteta preduzeća, promovisanja inovativnih tehničkih rešenja , kao i kreiranja i razvoja zajedničkih programa i projekata.

Foto: Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije Foto: Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije

"Sasvim sigurno JKP "Naissus" opravdava liderstvo u oblasti vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda, u ovom delu zemlje. Osnivanjem Asocijacije i ogromnom podrškom od Međunarodne organizacije IAWD, još jednom smo dobili potvrdu svoje stručnosti, koja nam omogućava da budemo reper dobre prakse ove delatnosti, svim ostalim preduzećima na jugu Srbije. Bićemo bitna spona u realizaciji projekata i rešavanju problema koja se tiču vode u Nišu, ali i čitavog južnog dela zemlje. Jug Srbije, a naročito Niš, ima bogate vodne resurse i u tome je njegova specifičnost najizraženija, ali se nedovoljno ulaže u njihovo unapređenje i očuvanje. Asocijacija će ozbiljno raditi na iznalaženju efikasnih rešenja problema, ali i ideja da na najbolji način eksploatišemo postojeće resurse, kao i da pronalazimo nove, vodeći računa o budućnosti. Realizacijom ovog projekta, dobili smo i mogućnost da konkurišemo za predspristupne fondove Evropske Unije", rekao je direktor JKP "Naissus", Dejan Andrejević.

Foto: Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije Foto: Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije

Govoreći o problemima sa kojima se preduzeća komunalne delatnosti svakodnevno susreću , gradonačelnik Niša Zoran Perišić je na osnivačkoj Skupštini rekao, da je formiranje ove Asocijacije , koja okuplja veliki broj stručnjaka, sasvim sigurno pravi put ka njihovom rešavanju, kao i iznalaženju naćina što efikasnijeg tretmana i prečišćavanja otpadnih voda.

"U ovom delu Srbije živi 980 hiljada ljudi, sto je 13 odsto populacije u zemlji, a 58 odsto njih ima rešeno vodosnabdevanje. Sve to ukazuje na problem, koji hitno treba rešavati. Na putu ka Evropskoj Uniji, moramo da rešavamo probleme i da stanovništvu omogućimo zdravu životnu sredinu. Cilj ove Asocijacije je da znanjem i kvalitetom stručnjaka skrene pažnju na probleme i ponudi rešenja, koja su izvodljiva i za lokalnu samoupravu. Samim tim, ovaj projekat u potpunosti ima podršku grada", rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić, na Osnivačkoj skupštini Asocijacije za očuvanje voda Juga Srbije.

Foto: Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije Foto: Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije

Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i Vladimir Taušanović, predsednik Međunarodne organizacije vodovoda u slivu reke Dunav IAWD, koja obuhvata 14 zemalja dunavskog sliva. Prema njegovim rečima, glavni cilj ove organizacije je da znanjem i iskustvom iz razvijenih zemalja unaprede vodovode južne Srbije.

"Sa Svetskom bankom trenutno radimo na velikom projektu podizanja edukacije I kapaciteta vodovoda, a Niš je, kao regionalni centar, lider koji treba da pomogne svim preduzećima, koja se bave vodom, u rešavanju problema. Pred nama su ogromne obaveze na povećanju efikasnosti vodovoda, kako bi radili u skaldu sa evropskim standardima. Naš poslovni zadatak je, pre svega, razmena iskustava I znanja za podizanje performansi I omogućavanje pristupa evropskim fondovima. Naše sedište je u Beču i veliki vodovodi u Austriji su naš reper, zato nam je glavni cilj stvaranje mogućnosti prenošenja iskustava, znanja I usvajanje ideja", naglašava Taušanović.

Za predesdnika novoformirane Asocijacije za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije izabran je dr Miloš Đorđević, savetnik direktora JKP "Naissus", predsednik Skupštine je Ivica Veličković, dok je za predsednika Upravnog odbora Asocijacije imenovan direktor niškog vodovoda Dejan Andrejević.

Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda juga Srbije Javno  Komunalnog preduzeća "Naissus"

Inače, ova Asocijacija je okupila predstavnike vodovoda iz 25 jedinica lokalne samouprave, pa je kroz skupštinsko telo čine stručnjaci iz Kuršumlije, Surdulice, Ražnja, Blaca, Lebana, Dimitrovgrada, Bosilegrada, Vladičinog Hana, Merošine, Bojnika, Vranja, Leskovca, Prokuplja, Surdulice, Preševa, Trgovišta, Pirota, Babušnice, Bele Palanke, Svrljiga, Doljevca, Gadžinog Hana, Bojnika i Niša.

U nadzornom odboru izabrani su predstavnici iz Lebana, Bosilegrada i Svrljiga, dok Upravni odbor Asocijacije čine Aleksinac, Prokuplje, Vranje, Leskovac, Niš i jedan predstavnik Međunardne organizacije vodovoda u slivu reke Dunav, IAWD.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA