NA MESTU SVETINJE OSTAO SAMO ŠLJUNAK: Evo kako izgleda ZATRPANA BAZILIKA iz ČETVRTOG VEKA! (FOTO) (VIDEO)

Na videu koji je osvanuo na Jutjubu vidi se snimljeno mesto na koridoru 11 koji se trenutno radi, a na kojem se nekada nalazila bazilika iz četvrtog veka

Na lokalitetu arheološkog nalazišta "Kladenčište", kod Crvene Reke zatrpana je Ranohrićanska bazilika (prim. aut. rana forma hrišćanske bogomolje) iz četvrtog veka.

Ovo kulturno i istorijsko dobro nije nasleđe samo Srbije već i Evrope koje datira od pre 1.600 godina.

EKSKLUZIVNO: Pogledajte slike posečenog HRASTA starog 600 godina! (FOTO)

Na videu koji je osvanuo na Jutjubu vidi se snimljeno mesto na koridoru 11 koji se trenutno radi, a na kojem se nekada nalazila bazilika iz četvrtog veka.

Sada se na tom mestu nalazi šljunak koji treba da se utaba i da se kasnije asfaltira.

PATRIJARH BLAGOSLOVIO SEČENJE SVETOG HRASTA: Drvo staro 600 godina izgubiće bitku!

- Kad su mene jurili ovde ja sam snimio kamione kako sipaju zemlju... Možda tako treba da se radi, ne znam. Znači, bazilika je bila metar iznad temelja, otprilike - čuje se na snimku.

Lokalitet se nalazi na užem gradskom području Bele Palanke, na trasi antičkog puta Naissus-Serdica, na oko 35 km od prvog i na oko 106 km od drugog centra. Bedemi i unutrašnjost utvrđenja delimično su istraženi. Nekropole su identifikovane na osnovu slučajnih nalaza. Krajem 19. i početkom 20. veka obavljeni su manji amaterski arheološki radovi.

Prva iskopavanja započela su 1956. godine, tokom savremenih građevinskih radova i sa prekidima traju do danas.

Na lokalitetuje otrkiveno pravougaono utvrđenje iz rimskog i ranovizantijskog perioda i poligonalne kule. Verovatno je naselje formirano rano, na šta ukazuju epigrafski nalazi. Status grada Remesijana dobija u vreme Trajana. Otkriveni su i ostaci bazilike, na čijem se zapadnom delu nalazila polukružna apsida. U okolini bazilike otkriveni su ostaci antičkih građevina.

Izvan bedema nalazila se trobrodna bazilika sa baptisterijumom, vila i nekropola.

(Telegraf.rs)