BROJI POSLEDNJE SATE ŽIVOTA: Da li će Tomislavu presuditi NAJBRUTALNIJI džihadista na svetu?

Obućina tvrdi kako se vidi da čovek sa snimka ima iskustva u ubijanju

Čitav region moli se za spas zarobljenog Hrvata, koji broji poslednje sate, nakon objavljivanja džihadista da će mu odrubiti glavu. Mnogi stručnjaci za terorizam pokušavaju otkriti ko je čovek koji s nožem u levoj ruci stoji uz otetoga Tomislava Salopeka. Slažu se da je taj čovek zasigurno ranije već ubijao. Postoje i brojne spekulacije kako uz Salopeka stoji ozloglašeni britanski državljanin Džihadi Džon, međutim, takve se tvrdnje ne mogu potvrditi.

OVO JE TOMISLAV, ČOVEK KOME ĆE ISLAMSKA DRŽAVA ODRUBITI GLAVU: Evo šta može da ga spase sigurne smrti! (VIDEO)

- Organizacija sa Sinaja pre nije pretila na ovakav način. Ovo im je prvi put da koriste ISIL-ove metode, jer su dosad, isključivo bombaškim i samoubilačkim napadima ciljali na vojne i policijske objekte na Sinaju te turističke destinacije. Ta novost pokazuje i nastavak davanja potpore i lojalnosti pripadnicima Islamske države - kazao je za "24sata.hr" Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok na Sveučilištu u Rijeci.

Džihadista koji je odrubio glavu novinaru je veliki navijač Mančester junajteda!

Osim toga, Obućina tvrdi kako se vidi da čovjek sa snimke ima iskustva u ubijanju.

S druge strane, internet je preplavila i snimka na kojoj se nalazi muškarac sličan otmičaru koji na snimci stoji pored Salopeka, iste je visine i odeven u istu uniformu kao on. S nožem u levoj ruci stajao je iza zarobljenika, kojega je nakon snimke i ubio. ISIL ima više egzekutora, pa je teško sa sigurnošću reći o kojemu se tačno radi, smatraju stručnjaci.

PORODICA OTETOG HRVATA U ŠOKU: Nema dobrih vesti, svi su zabrinuti! (VIDEO)

- Setite se samo snimaka masovnih pogubljenja u kojima i po dvadesetak krvnika istovremeno odrubljuje glavu žrtvi - kaže Mate Laušić, general pukovnik i bivši načelnik Uprave vojne policije.

Brojna su nagađanja podstaknuta i činjenicom da krvnik nož drži u levoj ruci, međutim, Laušić kaže kako to ni u kojem slučaju ne mora nužno značiti da je on levak.

- Kad je u pitanju uniforma s pustinjskom šarom, ona sama po sebi nije neuobičajena. No sve uniforme tih terorista, pa i one crne, imaju vrlo zanimljiv kroj. To nisu uniforme koje možete kupiti ili nabaviti u nekom army shopu te je očito da su rađene posebno za njihove borce - zaključuje Laušić.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)