SIROMAŠNE ALBANKE RATUJU NA STRANI ISLAMSKE DRŽAVE: Evo koje devojke su najčešće na meti islamista!

- Oko 20 žena je bilo ili su i dalje uključene u borbe u Siriji. Stare su u proseku 24 godine. Njihovo ekonomsko stanje uglavnom je teško. Nažalost, imaju samo osnovno obrazovanje - rekao je Šatroli

Na debati Kosovenskog centra za bezbednosne studije na temu "Uloga žene u sprečavanju nasilnog ekstremizma" održanoj u Vučitrnu, kosovski organi su saopštili da oko 20 žena sa Kosova učestvuje u borbama u Siriji i Iraku na strani militantne grupe “Islamska država” i da nadležni organi svakodnevno rade na sprečavanju odlaska Albanaca na strana ratišta.

ISLAMSKA DRŽAVA PRETI: Izbeglice čine veliki greh protiv Boga jer beže u Evropu!

Fljorim Šatroli iz Odeljenja za sprečavanje nasilnog ekstremizma u Policiji Kosova, kažu da se žene koje su otišle za Siriju i Irak tretiraju kao žrtve, pošto se smatra da su one pod pritiskom pristale da se pridruže toj grupi.

- Oko 20 žena je bilo ili su i dalje uključene u borbe u Siriji. Stare su u proseku 24 godine. Njihovo ekonomsko stanje uglavnom je teško. Nažalost, imaju samo osnovno obrazovanje - rekao je Šatroli.

On je dodao da je Policija Kosova evidentirala nekoliko slučajeva koji se tiču zajedničkog odlaska muškaraca i žena na strana ratišta.

- Činimo sve napore kako bismo tako nešto sprečii. Trudimo se da vratimo te osobe koje su pod pritiskom otišle, tako što su bile zloupotrebljene i loše informisane o veri - kazao je Šatroli.

On je zatražio od Odbora Islamske zajednice na celom Kosovo da posebno mlađoj generaciji jasno objasne obaveze i pravila religije.

- Islamska zajednica i mi kao društvo imamo obavezu da objasnimo svakoj mladoj osobi, svakom čoveku, učešće u ovakvim borbama. Treba da im se objasni šta je tačno podrazumeva religija, a kada se radi o “džihadu” – rekao je Šatroli.

Predsednik Odbora Islamske zajednice u Vučitrnu, Šemsi Rahimi, je istakao da u džamijama na Kosovu nije bilo slučajeva u kojima se neko poziva da učestvuje na ratišta i naglasio da uloga žena u spečavanju nasilnog ekstremizma treba da bude suštinska.

- Ne postoji imam koji je rekao “Idite u Siriju”, ili propovedao o tome. Ukoliko mislite da takvi postoje, javite nam ko su oni. Ukoliko se za jednog imama sumnja tako nešto, to ne znači da je kriv sve dok sud to ne odluči - rekao je Rahimi.

Aferdita Mikulovci, zamenica direktora Regionalne Kosovske policije u Južnoj Mitrovici, je rekla da se policija bori protiv ove pojave ali da nedostaje podrška ostalih institucija.

Prema zvaničnim podacima, oko 300 osoba sa Kosova bilo je uključeno u rat u Siriji ili Iraku.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(S.S./ Izvor: RSE)