Kako je Angela Merkel od Hitlera postala Majka Tereza

Nemačka kancelarka je za svega nekoliko meseci, u uglednom listu "Der Spiegel" doživela neverovatnu transformaciju. Ona je za uredništvo tog magazina najpre bila Adolf Hitler da bi u jeku izbegličke krize postala Majka Tereza

Nemačka kancelarka Angela Merkel je za svega nekoliko meseci promenila imidž u evropskoj javnosti - od Adolfa Hitlera je postala Majka Tereza.

DANKE, DOJČLAND: Izbeglice aplauzom dočekale Angelu Merkel

U julu, dok je EU pregovarala o finansijskoj pomoći za spas Grčke od bankrota, optuživali su je za hegemoniju. Ranije ove godine, uredništvo nemačkog lista "Der Spiegel" je na naslovnoj strani u martu dotakao veliki nemački tabu, kad je na fotografiju grupe nacista na Akropolju na Hitlerovo mesto montirao kancelarkinu sliku.

Od početka septembra, stvari su drugačije, Merkelova je državnica od koje se očekuje da Evropsku uniju spase od političkog i humanitarnog debakla u izbegličkoj krizi. "Der Spiegel" je, s dosta ironije, to predstavio naslovnom stranom na kojoj kancelarku prikazuje kao Majku Terezu i naslovom u kojem tvrdi da politika "Majke Angele" deli Evropu.

Nemci su dugo svoju kancelarku poznavali kao racionalnu i promišljenu u donošenju odluka - piše list, ali izbegilčka kriza otkrila je novu Merkelovu, vođenu saosećanjem.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Telegram.hr)