SRBIJA DOBILA "VODIČ ZA PRAĆENJE DECE": Pedijatrima će sada biti mnogo lakše

Pedijatri će, zahvaljujući vodiču, i kod najmlađih pacijenata na vreme prepoznavati probleme sa vidom, sluhom, govorom i motoričkim razvojem, ali i psihološke, emotivne i socijalne probleme kod dece

"Vodič za praćenje razvoja dece“, koji će pomoći da se unapredi sistem praćenja i podrške razvoju dece od najranijeg detinjstva, predstavljen je pedijatrima na dvodnevnom seminaru koji su organizovali UNICEF i Udruženje pedijatara Srbije a uz finansijsku podršku "Elektroprivrede Srbije".

Zahvaljujući ovom vodiču, obučeni pedijatri će i kod najmlađih pacijenata na vreme prepoznavati probleme sa vidom, sluhom, govorom i motoričkim razvojem, ali i psihološke, emotivne i socijalne probleme kod dece.

VAKCINIŠITE DECU, ZARAZE IH MOGU UBITI: Ovo su KAZNE, ako to ne uradite!

Doktor Danijela Vukićević kaže da će on pomoći pedijatrima da dobiju precizniji uvid u opšte stanje deteta i stepen njegovog ili njenog razvoja u svim razvojnim domenima.

- Pedijatri se, zbog velikog obima posla, često fokusiraju samo na to da li dete dobro napreduje u smislu kilaže, da li je čisto, da li ima neki uobičajeni virus ili prehladu. Zato se dešava da ponekad značajne stvari, poput teškoća u oblasti psihosocijalnog razvoja i komunikacije deteta sa psihičkim ili socijalnim smetnjama, prođu neopaženo - rekla je Vukićević.

PODRŠKA UNICEF-u U SRBIJI: Prikupljena sredstva za pomoć deci i porodicama migranata na turniru u skvošu! (FOTO)

Rukovoditeljka programa za rani razvoj deteta u UNICEF-u dr Jelena Zajeganović Jakovljević ističe da je uvođenje ovog vodiča samo jedan od koraka ka unapređivanju kvaliteta razvojnih savetovališta u radu sa roditeljima i drugim institucijama da bi deca dobila adekvatnu negu i pomoć kada se kod njih uoči neki od problema ili smetnji u razvoju.

- Saradnja sa svim službama u zajednici je od ključne važnosti da pedijatri brže i pouzdanije prepoznaju probleme sa kojima se porodica i dete susreću, ali i da detetu pruže pravu i kompletnu podršku u razvoju - kazala je Zajeganović Jakovljević.

"Vodič za praćenje razvoja dece“ deo je programa Rani razvoj deteta koji zagovara sveobuhvatni pristup politikama i programima koji se tiču dece, njihovih roditelja i staratelja, a koji UNICEF realizuje u saradnji sa relevantnim ministarstvima.

(Telegraf. rs)