VAKCINIŠITE DECU, ZARAZE IH MOGU UBITI: Ovo su KAZNE, ako to ne uradite!

Iako pedijatri godinama upozoravaju da je vakcinacija obavezna, roditelji se boje negativnih posledica, a njihova odluka da ne vakcinišu dete može ih koštati i do 50.000 dinara!

  • 72

Godinama unazad, među novopečeim roditeljima vodi se ista polemika - da li vakcinisati dete, ili ne, kao i može li mu vakcina škoditi?

Uprkos činjenici da je vakcinacija dece obavezna po zakonu, svake godine oko dve hiljade predškolske dece u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, tendencija smanjenja vakcinacije dece prisutna je više od šest godina ali je, po oceni stručnjaka, trenutno najgora situacija u poslednjih nekoliko decenija. Pad se beleži u svim opštinama, osim Zvezdare, a najdrastičnije je u Starom gradu i na Savskom vencu.

 

 

Foto: CIN

Foto: CIN

Prema zakonu deca moraju da prime vakcinu (vakcine) koje će ih tokom života štititi od tuberkuloze, hepatitisa B, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i kasije boginja, zaušaka i rubeole. Protiv nekih od ovih bolesti tokom života deteta vrši se i revakcinacija.

 

Iako pedijatri godinama upozoravaju da je vakcinacija obavezna, roditelji se boje negativnih posledica.

 

 

Foto-montaža: sxc.hu

Foto-montaža: sxc.hu

 - Kada je moj sin primio vakcinu iz okvira redovne vakcnacije, prva reakcija je bila veoma visoka temperatura. Nakon toga se promenio, prestao da govori, bivao udaljen od nas i evo i sada živi u svom svetu. Ja imam još jednog sina od sedam godina i na osnovu iskustva sa mlađim sinom, stariji neće primiti vakcinu – iskustvo je jedne majke koje je obišlo Srbiju. S druge strane, doktori uveravaju da su vakcine ne samo bezbedne, već i neophodne i da čuvaju zdravlje i život stanovništva. 

 

Što se sankcija tiče, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je jasan - deca se moraju vakcinisati, a ukoliko se to ne uradi, roditeljima sledi kazna do 50.000 dinara.

 

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mala

    5. februar 2015 | 08:01

    Da imam dete, ne znam sta bih uradila. Teško roditeljima, a jadna i decicica. Strašne dileme koje se stavljaju pred celu porodicu.

  • ana

    5. februar 2015 | 08:07

    1) kolega koji je 1984. godiste (ili 85.) je bio u nesrecnom izboru za eksperimentalnu vakcinu koju je kao beba primio i od puberteta se leci od potpunog steriliteta, nikada se nije izlecio, niti ce. Nasim prijateljima je beba od 6 meseci umrla dva dana nakon vakcinacije, nikakve reakcije vidljive nije imalo posle same vakcine, samo se nije probudilo Ko trazi informacije lako ce ih naci. Molim vas mame i tate, informisite se jer samo od vas zavisi zdravlje i zivot vase dece i to pravo ni jedan zakon ne moze da vam oduzme. Po ustavu Republike Srbije, clan 24. zivot je neprikosnoveno pravo svakog coveka a kao nuspojava u svakoj vakcini (procitajte u uputstvu) navedena je i SMRT! Ja sam potpisala da ne zelim da moje dete prima vakcine i nema te sile koja ce me naterati da odustanem od te odluke

  • probe

    5. februar 2015 | 08:16

    Voleo bih ja da vidim doktora koji ce sam sebi dati sve te vakcine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA