Tužni detalji misteriozne devojčice u Hrvatskoj: Roditelji ne dolaze po nju, niko je neće

Devojčica se još vodi kao dete nepoznatog identiteta bez roditeljskog staranja. Prema zakonu, ako se u naredna tri meseca ne pronađu roditelji, dete će biti spremno za usvajanje

Devojčica (3), koja je početkom oktobra pronađena u parku u Velikoj Gorici u Hrvatskoj, i dalje se vodi kao devojčica N. N. Policiji i socijalnoj službi do danas se niko nije javio i prijavio nestanak deteta ili prepoznavanje konkretne devojčice, čija je fotografija objavljena u svim medijima.

JAVIO SE OTAC MISTERIOZNE DEVOJČICE: Mi nismo migranti, samo smo se posvađali u familiji!

Prošlog petka, kad je fotografija objavljena, u Dečji dom u Nazorovoj ulici nazvao je muškarac koji je tvrdio da je njen deda, a potom i ženska osoba koja se predstavila kao očeva prijateljica.

Upućeni su da se što pre jave u Centar za socijalnu pomoć Velika Gorica, koji je nadležan za slučaj jer je devojčica pronađena na njihovom području. Ipak, oni,  niti bilo ko drugi, to nisu učinili.

- Ceo slučaj sad vodi policija - kratko je za "Jutarnji.hr" rekla Marija Žirović, upravnica Centra. Ni policija, prema dostupnim informacijama, nije stupila u kontakt s osobama koje su tvrdile da su devojčicina familija.

Devojčica se još vodi kao dete nepoznatog identiteta bez roditeljskog staranja. Prema zakonu, ako se u naredna tri meseca ne pronađu roditelji, dete će biti spremno za usvajanje. Ako se roditelji pronađu, buće potrebno detaljno izvideti celu situaciju i utvrditi zašto niko nije prijavio nestanak deteta.

Novinari Jutarnjeg lista u nekoliko navrata su kontaktirali navodnu porodicu. Otac, prema onome što su čuli, ne govori hrvatski, nego su komunicirali baka i deda, koji hrvatski razumeju delimično. Pre svega su se interesovali za proceduru koju trebaju da urade kako bi što pre vratili dete. Pitali su gde trebaju da dođu da ocu koji, kako kažu, ima 24 godine, izvade krv i dokažu očinstvo jer nemaju nikakve devojčicine dokumente.

Ispričali su da devojčica, kojoj je majka dala ime Paris, a deda je prekrstio u Mirjana, ima sestru bliznakinju i da su rođene u švajcarskom zatvoru jer je majka “krala nešto”. Prema prilično nerazumljivoj priči, devojčice su se s roditeljima doselile u Hrvatsku tek pre nekoliko meseci. Majka nije da ostane da živi u Hrvatskoj i otišla je.

Devojčica u Domu loše reaguje na spomen roditelja, kao i na ime Mirjana.

- Kad sam je pitala želi li da idemo kod mame i tate, ljutito je bacila igračku o pod i otišla od mene. Vaspitačice kažu da je, kad su je zvali "Mirjana", pokrila lice ručicama i mahala glavom negodujući - kaže Nataša Avdagić, viša medicinska sestra u bolnici Rebro.

Šta mislite, da li će socijalne službe i policija uspeti da pronađu devojčicine roditelje?

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)