OVO JE RUSKO ORUŽJE KOJE JE RASPOREĐENO U SIRIJI: Pogledajte Putinove raketne lansere! (FOTO) (VIDEO)

"S-400 trijumf" je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila

Rusija je rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

RUSKA ZVER STIGLA U SIRIJU: Ratni brod "Moskva" naoružan "do zuba" braniće ruske avione!

- Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na video-snimku postavljenom na zvaničnu Fejsbuk stranicu ruskog ministarstva prikazano je istovarivanje raketnih lansera iz teretnog aviona, njihov transport i postavljanje.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

Odluka Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400 izazvao je "značajnu zabrinutost" za američku vojsku, saopštili su američki zvaničnici.

Neimenovani američki zvaničnik je za AFP rekao da taj sistem "predstavlja značajnu pretnju za svakog".

NAJVEĆA TAJNA ISISA: Odakle džihadistima helikopteri, puške i drugo moćno oružje (FOTO) (VIDEO)

S-400 imaju domet od oko 400 kilometara, što znači da mogu da prodru duboku u tursku teritoriju ili bi mogle da predstavljaju i potencijalnu pretnju za avione iz koalicije, predvođene SAD, navodi francuska agencija. Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

PAKLENA OSVETA: Posle obaranja aviona, Rusija šalje u Siriju BROD UBICU! (FOTO) (VIDEO)

"S-400 trijumf" je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila. Sistem istovremeno prati do 36 ciljeva, domet pogađanja mu je do 400 kilometara, a obara ciljeve na visini do 30 kilometara. Čitav sistem smešten je na mobilna vojna vozila, a može da se postavi i aktivira za samo pet minuta.

Spada u novu generaciju protivavionskih sistema oružja, a razvijen od strane Rusije 1990-ih, kao nadogradnja na "porodicu" S-300. Koristi tri različite rakete, izuzetno velikog dometa 40N6, dubinsku 48N6 i srednjeg dometa 9M96. Svaka od ovih raketa ima različite sposobnosti.

OVO JE PUTINOVO NAJJAČE ORUŽJE: A sada je "prošetalo" i centrom Moskve! (VIDEO)

Početak razvoja raketnog sistema S-400 počeo je u kasnim devedesetim, a rusko vazduhoplovstvo ga je zvanično predstavilo u januaru 1999. U februaru uspešno su izvedeni prvi testovi, a ruska vojska je trebala da rasporedi S-400 2001. godine.

U 2003. godine je prvi put postalo jasno da sisitem nije bio spreman za raspoređivanje. Konačno, 2004. godine u aprilu tokom testa, balistički projektil je presreo svoju metu.

Ovo je PRAVI RAZLOG zbog čega su Turci oborili ruski avion? (FOTO) (VIDEO)

Rusija je najavila da će razmestiti protivvazdušni odbrambeni sistem S-400 u vazdušnoj bazi Hmeimim u Siriji nakon rušenja borbenog aviona "Su-24" na tursko-sirijskoj granici.

Ministarstvo odbrane objavilo je ranije da će ubuduće svi avioni koji učestvuju u vazdušnimn udarima u Siriji imati zaštitu, da će vazdušna odbrana biti pojačana razmeštanjem brodova sa krstarećim raketama u blizini obale Latakije i da su suspendovani svi vojni kontakti sa Turskom.

ERDOGAN HOĆE DA SE POMIRI S PUTINOM: Traži sastanak u Parizu, čeka se odgovor ruskog predsednika

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)