Ovo je PRAVI RAZLOG zbog čega su Turci oborili ruski avion? (FOTO) (VIDEO)

Neverovatno u celoj priči oko ruskog aviona jeste da je zaista zasmetao Turcima, i da je prešao granice njihove države, on nije bio opasan po stanovništvo. Zato dolazimo do sledećeg pitanja - da li je Turska morala da obori ruski avion?

  • 46

Turska na čelu sa Redžepom Tajipom Erdoganom ima velikih problema u poslednje četiri godine. Naime, on je na čelu Partije pravde i razvoja i poslednjih godina intezivno ratuje sa Kurdima. Jednostavno, Turci ne žele da oni dobiju svoju državu - Kurdistan. Turci su, takođe, juče oborili ruski avion, što im ne ide u prilog s obzirom da podržavaju Rusiju, osim ako na taj način nisu hteli da pomognu Islamskoj državi.

PREŽIVELI RUSKI PILOT STIGAO u rusku bazu u Siriji!

(UŽIVO) OBARANJE RUSKOG AVIONA: Turci objavili audio-snimak upozorenja, Putin šalje raketni sistem u Siriju (VIDEO)

Naime, Kurdistan bi trebalo da se nađe na teritoriji Turske, Sirije i Iraka, što nikako ne odgovara turskom predsedniku. Međutim, postoji nešto što mu ide u prilog: nafta koja se nalazi na području Sirije i Iraka. To je jedan od razloga zbog kojih se, navodno, Turska okrenula Islamskoj državi i finansira njeno delovanje.

Kako se navodi, Islamska država svu naftu iz Sirije šalje na svetsko tržište putem luke Čejhan u Turskoj. Nafta se doprema u cisternama do luke, sa papirima iz Kurdistana, a odatle se brodovima prevozi po Mediteranu. Američki mediji su nedavno objavili informaciju da džihadisti od prodaje mesečno zarađuju u proseku 50 miliona dolara.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

ZBOG OVOGA SU POKORILI SIRIJU I IRAK: ISIS zarađuje 50 MILIONA DOLARA mesečno od nafte!

Upravo na ovaj način, finansijski, Ankara podržava delovanje terorističke organizacije koja trenutno seje strah u celom svetu. Takođe, neverovatno je da je ruski avion zasmetao Turcima, jer i da je prešao granice njihove države, on nije opasan po stanovništvo. Zato dolazimo do sledećeg pitanja - da li su Turci morali da obore ruski avion?

TURCI SU 10 PUTA UPOZORILI RUSKE PILOTE DA SU UŠLI U NJIHOV PROSTOR: Ovaj snimak to i dokazuje! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug, Profimedia Foto: AP/Tanjug, Profimedia

Ovo je snimak koji dokazuje da li su TURCI S PRAVOM OBORILI RUSKI AVION (VIDEO)

Odgovor na ovo pitanje niko ne zna. Odnosno, ko god da zna, o tome još uvek ćuti. Spekuliše se da su Turci obaranjem ovog aviona direktno pomogli Islamskoj državi u borbi protiv Rusije.

Ovo ne bi bio prvi put da turske vlasti ćutke pomažu džihadistima. Već je poznato da oni dozvoljavaju krijumčarenju oružja iz Sirije kroz Tursku, kao i prolasku džihadista dalje u Evropu kroz njihovu zemlju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Takođe, već je  poznato da je Erdogan finansirao i ogranak terorističke organizacije Al Kaida - Al Nusra front.

ERDOGAN: Mi samo branimo našu braću, ne želimo tenzije u odnosima sa Rusijom!

Inače, Turska je jedina članica NATO alijanse koja deli granice sa Irakom i Sirijom, ali svoju podršku ne pruža nikome, već bombarduje položaje Kurda, koje smatra glavnim neprijateljem. Oni su u proteklom periodu naredili na stotine vazdušnih napada na položaje Radničke partije Kurdistana, dok ih je na Islamsku državu bilo jedva deset.

Definitivno je da Turska želi da istrebi Kurde, a na ruku im ide što to radi i Islamska država. Praktično, u ovom "malom ratu", Turska i džihadisti su na istoj strani. 

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Tu na scenu nastupaju i ostale svetske sile: Amerika, Rusija i Saudijska Arabija. Amerika i Saudijska Arabija žele da sruše Asada, dok Rusi žele da ga sačuvaju na vlasti.

Neverovatno je kako se svi bore protiv Islamske države, a svi imaju prikrivene ciljeve koje ne zastupaju javno.

Pogledajte video:

(A. Đokić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    25. novembar 2015 | 16:05

    Prvi da priznamo novu drzavu Kurdistan!!!

  • Ksena

    25. novembar 2015 | 16:11

    Sve sto je ovaj tekst doneo upravo gobori da suTurci duboko umesani na strani Islamcke drzave iz razlicitih interesa.Profit od nafte koja se izvozi preko Turske, rat protiv Kurda iz Sriije u koje je Turska direktno umesana.Ne bore se protiv Isisa vec im direktno pomaze.Ne postoji granica ni za oruzje koje se dotura pobunjenicima dobrovoljci koje pustaju da slobodno ulaze.Vazdusni prostor nije bio ugrozen cak i da jeste kao sto kazu na nekoliko sekundi nije pretstavljao pretnju za Tursku drzavu jer su Rusija i Turska bili u prijateljskim odnosima.Ovimsu dokazali da se protive intervencihi protiv Isisa jer njima odgovara status kvo.Samo su se preracunali u jednom da sa Rusijom ne mogu na taj nacin.

  • Lea

    25. novembar 2015 | 22:26

    Jedeno do cega su ove borbe dovele jeste da se mi ovde svadjamo oko toga ima pravo ko ne i ko je glup ko pametan.Nije vise ni bitno ko je kriv ko ne svi ratuju svi se bore i to je postalo nesto normalno.Ja kao profesorka istorije smatram da ratovi iz proslosti treba da nas nauce da ne ponavljamo iste greske i da ne ratujemo.Mi ne mozemo da sprecimo ovo stol se desava u Siriji,niti je nasa zemlja umesana u to.Jedino sto nije kako treba je to sto smo svi u svetu zalili za poginulima u Parizu a ne zalimo za tolikim zrtvama u Siriji,Tunisu u svim tim zemljama pogodjenim terorizmom.Nismo zalili toliko ni za zrtve raznih zemljotresa i cunamija.Ne kazem da smo mi losi jer zalimo zbog maakra u Francuskoj,nevine zrtve su nevine zrtve gde god bili.Jedino sto je pametno receno u prethodnim komentarima je da treba da sirimo mir a ne rat i da treba da ucimo nasu decu da ne mrze druge vere i nacije kao sto mi radimo sada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA