OTROVNA ISPARENJA U SRBIJI: Ljudi strahuju od ekološke katastrofe, đaci pušteni kući (FOTO)

Reč je o praškastoj materiji koja se razređuje, a ova hemijska industrija je to činila za potrebe firme „Zorka klotild agrotehnohem“ DOO iz Subotice

U selu Mala Plana kod Prokuplja meštani strahuju od ekološke katastrofe, jer je u hemijskoj industriji „Zaštita bilja“ došlo do ispuštanja gasova, usled prerade „Dimetoata EC-50“ .

SADRŽI CRVE I ALGE: Koliko je opasna zagađena voda u Užicu? (FOTO)

Reč je o praškastoj materiji koja se razređuje, a ova hemijska industrija je to činila za potrebe firme „Zorka klotild agrotehnohem“ DOO iz Subotice.

Ljubiša Damnjanović koji živi u susednom selu Bresničić kaže da je smrad prosto bio netrpeljiv i da su juče đaci koji idu u Osnovnu školu „Svetislav Mirković Nenad“ pušteni kućama.

Odmah nakon toga obratili su se usmenim putem Inspektoru za zaštitu životne sredine Opštine Prokuplje Lidiji Živković, koja je izašla na teren.

Ona je ustanovila prisustvo i širenje neprijatnih mirisa ne samo u Maloj Plani, već i u okolnim selima, koje potiče od prerade preparata u okviru proizvodnog pogona HI „Zaštita bilja“ .

- Nakon izlaska na teren sam naložila operateru HI „Zaštita bilja“ da odmah prestane sa preradom preparata „Dimetoata EC-50“ i izvrši preko ovlašćenog pravnog lica merenje emisije zagađujućih materija na emiteru ventilacionog sistema, a koje nastaje tokom prerade - kaže inspektor Živković i obaveste me o terminu zakazanog merenja.

Ona dodaje da je pismenim putem naložila Hemijskoj industriji da u roku od pet dana dostavi rezultate merenja i stručno mišljenje o uticaju na životnu sredinu od dobijanja istih.

- U zavisnosti od rezultata merenja, preduzeće sve dalje zakonske mere - naglasila je Živkovićeva.

Tehnolog u HI "Zaštita bilja" Saša Conić kaže da su sve četiri inspekcije izlazile na teren i da je do sada urađeno sve što je naložila Inspekcija za zaštitu životne sredine.

- Jeste da smo dva dana prerađivali preparat, koji se ranije zvao sistemin, i da se osećao miris, ali već kada je inspekcija došla u 10.30 u sredu, proizvodnja je prestala, jer su nam pre toga isklučili struju. Smatram da nije bilo zagađenja, ali će se to znati nakon analiza koje je Inspekcija naložila da se rade - kaže Conić.

On dodaje da je ova industrija već oprala svoj pogon i očistila ga, a smrad se odmah smanjio.

(B.R.)