MARIHUANA ĆE MOĆI DA SE LEGALNO KUPI: Ova jugoslovenska država ima novi predlog zakona, evo šta kaže Milan Krek

Pojedinac bi mogao da kupi dnevno deset grama kanabisa, pod pretpostavkom da kod sebe nema količinu veću od tih deset grama, međutim, ko ima, rizikuje kaznu od 1.000 evra

Slovenačke socijaldemokrate u postupak su stavile zakon o regulaciji kanabisa, koji propisuje da bilo koja odrasla osoba može kupiti do deset grama marihuane u apoteci. Oni se nadaju da će se zakon već sredinom februara naći u parlamentu.

Šta je zdravije, marihuana ili alkohol? Evo šta kaže nauka

Zakon ograničava posedovanje na količinu do deset grama. To znači da bi pojedinac mogao da kupi dnevno deset grama kanabisa, pod pretpostavkom da kod sebe nema količinu veću od tih deset grama, međutim ko ima, rizikuje kaznu od 1.000 evra. Osim toga, zakon bi zabranjivao i poklanjanje kupljene marihuane, a i u ovom slučaju, zakon predviđa novčanu kaznu od 1.000 evra.

S druge strane, slovenači stručnjak za narkotike, Milan Krek pita se zašto je postavljeno ograničenje na samo deset grama, zašto nema granice na 25 grama, ukoliko je marihuana legalna i nije štetna.

Marihuana bi bila komercijalno dostupna u apotekama, a dopuštenje za prodaju odobravalo bi Ministarstvo zdravstva.

- Ako je sve regulisano zakonom, prodavali bismo marihuanu. Apoteka mora da prodaje lekove koji imaju odobrenje u Sloveniji i koji su na raspolaganju. Tako se u slovenačkim apotekama već neko vreme (ako imate valjan recept) mogu nabaviti lekovi na bazi sintetičkih kanabinoida - rekli su iz ljubljanske apoteke Bitenc.

Krek veruje kako će mogućnosti korištenja medicinske marihuane u medicini imati mnogo pozitivnih učinaka na pacijente. Ali, ipak je skeptičan kada su u pitanju lične potrebe.

- Prvo je uticaj kanabisa na mlade i uticaj kanabinoida na razvoj moždanog tkiva u odrastanju osobe. Je li zemlja pre donošenja ovakvog zakona osigurala dodatna sredstva za sprovođenje preventivnih programa za smanjenje upotrebe kanabisa među mladima, koji će prihvatiti poruku da kanabis nije štetan, ali da se zahteva dodatna prevencija? - pita Krek i ističe kako postoji iskustvo kada su u pitanju alkohol i duvan, gde država prikuplja poreze, ali je na gubitku jer se više novca potroši na lečenje i rehabilitaciju od alkohola i bolesti prouzrokovanih duvanom.

Inače, slovenačko crno tržište marihuane teško je oko 20 tona, koliko se preproda svake godine, a procenjuje se da se okrene između 140 i 200 miliona evra. Pored ove restriktivnije verzije zakona, postoji i blaža verzija zakona.

(Telegraf.rs/ Izvor: zurnal24.si/ mixmagadria.com)