Otvoren adaptiran deo OŠ "Ivo Lola Ribar“ u Rumi (FOTO)

Adaptacijom dela zgrade u dnevni boravak za Rome, socijalno ugrožene učenike iz marginalizovanih i osetljivih grupa, država pokazuje da je posvećena socijalnoj inkluziji i da se ponaša društveno odgovorno, poručila je Paunovićeva

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović pozdravila je otvaranje adaptiranog dela OŠ "Ivo Lola Ribar" u dnevni boravak u Rumi.

Adaptirana ŠKOLA ZA 60 ROMSKE DECE u Rumi

Pomenuti objekat je adaptiran u okviru programa podrške jedinicama lokalne samouprave, kao deo projekta "Tehnička podrška Kancelariji za ljudska i manjinska prava za sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji".

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Pauinović istakla je da je Ruma jedna od 13 jedinica lokalne samouprave koje su podržane u okviru navedenog programa, koji finansira švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a implementira Misija OEBS-a u Srbiji.

Projekat "Da zajedno učimo u dnevnom boravku", koji je inicirala opština Ruma, odnosi se na adaptaciju objekta za potrebe dnevnog boravka u okviru OŠ "Ivo Lola Ribar". Ovu obrazovnu ustanovu pohađa 350 učenika, a vrednost radova iznosi više od šest miliona dinara, ukazala je Paunović. Ona je ocenila kao veliki pomak što su lokalne samouprave prepoznale projekte kao jedan od načina finansiranja.

Paunović je navela da šezdesetoro dece romske nacionalnosti iz neformalnog i nehigijenskog naselja Rupe pohađa osnovnu školu "Ivo Lola Ribar" u Rumi. Kako objašnjava Paunović, od 2008. godine, u okviru škole postoji dnevni boravak za decu koji koriste romska deca, socijalno ugroženi učenici, učenici ometeni u razvoju i ostali učenici srpske, slovačke, albanske i hrvatske nacionalnosti. Za romsku decu, decu ometenu u razvoju i socijalno ugroženu decu, boravak i hrana su besplatni.

Adaptacijom dela zgrade u dnevni boravak za Rome, socijalno ugrožene učenike iz marginalizovanih i osetljivih grupa, država pokazuje da je posvećena socijalnoj inkluziji i da se ponaša društveno odgovorno, poručila je Paunović.

Učenici romske nacionalnosti koji pohađaju OŠ “Ivo Lola Ribar” su korisnici Dnevnog boravka i u novim prostorijama imaju potpunu podršku za nesmetan, siguran i kvalitetniji boravak, kao i samo uključivanje u vršnjačke krugove, napomenula je Paunović.

Usluga boravka za decu je veoma važna jer se njom se obezbeđuju struktuirane aktivnosti, usmerene na razvoj praktičnih veština za svakodnevni život koje u najvećoj meri omogućavaju samostalnost, razvoj i održavanje socijalnih, kognitivnih i fizičkih funkcija.

Ona poručuje da će učenici u novim prostorijama imati potpunu podršku za nesmetan, siguran i kvalitetniji boravak, kao i samo uključivanje u vršnjačke krugove.

Pored Paunovićeve, na događaju se se obratili i savetnik Ambasade Švedske u Srbiji Torgni Svenungson, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara, zamenik predsednik opštine Ruma Marija Stojčević i direktor OŠ „Ivo Lola Ribar“ Nada Petrović.

(Telegraf.rs)