SRBIJA SLAVI SVECA za kojeg jedni smatraju da je ZLOČINAC, a drugi da je ANĐEO!

U nedelju, rano ujutru, preminuo je tokom molitve. Iz ruskog manastira njegovi ostaci su preneti u srpski manastir Svetog Save u Libertvilu i sahranjen je uz velike počasti u srpskom narodnom groblju pored manastira

Na poklade 18. marta 1956. godine upokojio se jedan od najpoštovanijih vladika u našem narodu, Nikolaj Velimirović, koga je Srpska pravoslavna crkva kanonizovala kao Svetog Nikolaja Žičkog. Međutim, njegovo ime nije obeleženo crvenom bojom u kalendaru, a većina vernika smatra da to ipak zaslužuje!

Ima, pak, i onih, čiji broj nije mali, a koji Nikolaja smatraju zločincem, zamerajući mu okorele nacionalne ideje i podršku i veličanje ideja ljotićevaca, kao i u nekoliko navrata iskazane antisemitske i antizapadne stavove.

NEMA NIŠTA OD PAPINE POSETE SRBIJI! Patrijarh Irinej demantovao dolazak svete stolice u maju!

Nikolaj Velimirović rođen je 23. decembra 1880. godine po julijanskom kalendaru u Leliću, nedaleko od Valjeva. Otac Dragomir i majka Katarina bavili su se zemljoradnjom, ali je Velimirović rano počeo da se obrazuje u manastiru Ćelije. Kasnije je završio valjevsku gimnaziju, a po završetku šestog razreda gimnazije, Nikolaj je konkurisao za upis u Vojnu akademiju. Tamo ga lekarska komisija nije dočekala dobronaklono, uz obrazloženje da je "sitan" i da nema dovoljan obim grudi.

On se tada okreće ka bogoslovskim studijama, upisuje beogradsku Bogosloviju i iskazuje veliki talenat, pre svega zbog svojih zapažanja i stavova o Njegošu.

Na Bogosloviji je pomagao proti Aleksi Iliću u uređivanju lista "Hrišćanski vesnik", u kome je i nekoliko godina objavljivao svoje prve dopise i radove.

Nikolaj je prema načelima Srpske crkve ostao nedokučiva veličina, duhovni stub i uporište, nejgenijalniji srpski besednik i bogoslov, najveći srpski crkveni pisac i mislilac, počasni doktor Glazgovskkog i Kolumbijskog univerziteta, veliki otac crkve i duhovnik, od čijeg duhovnog kapitala crkva danas živi i živeće kroz vekove.

Svoje poslednje dane, Vladika Nikolaj je proveo u ruskom manastiru Svetog Tihona u Saut Kananu, u Pensilvaniji.

U nedelju, rano ujutru, preminuo je tokom molitve. Iz ruskog manastira njegovi ostaci su preneti u srpski manastir Svetog Save u Libertvilu i sahranjen je uz velike počasti u srpskom narodnom groblju pored manastira.

Na vest o smrti, piše u crkvenim kalendarima, "zajecala su zvona sa tornjeva svih srpskih crkava širom sveta. Naročito u njegovoj “Domaji”. Tuga je obavila srpske manastire, monahe i monahinje, sveštenstvo i narod, naročito njegove verne bogomoljce".

Pozivamo vas da u komentarima precizno obrazložite zašto za Nikolaja mislite da je zločinac, odnosno anđeo.

(Telegraf.rs)