PUTNICI SU ŽIVI IZGORELI: Istraga otkrila stravične momente pre pada egipatskog aviona!

- Mogu samo da zamislim šta se dešavalo sa jadnim ljudima. Letelica se brzo napunila dimom i plašim se da se požar veoma brzo proširio po celom avionu - rekao je francuski stručnjak

Detaljnom istragom utvrđeno je da je avion egipatske kompanije "Idžipter", koji se sa 66 putnika i članova posade pao u Mediteran, srušio usled požara koji je izbio u letelici. Vatra je izbila tri minuta pre nego što je nestao sa radara, a svi putnici i posada su živi izgoreli u letelici.

SNIMLJEN AVION DOK JE GOREO NA NEBU: Ovo su poslednji trenuci nestale letelice?! (VIDEO)

Ove navode je potvrdila francuska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja. Avijacijski stručnjak Tim van Beveran naveo je da je dim prvi put primećen u 02:26, tri minuta pre nego što se "erbasu" izgubio trag.

NOVO SAZNANJE: U avionu "Idžipt era" se pre pada uključio detektor za dim!

- ACARS sistem, koji šalje podatke o svim promenama na avionu, prvi put je poslao poruku u 02:26. Tada je primećen dim u toaletu letelice koji se nalazi odmah pored kokpita. Minut kasnije, detektovan je dim i u odeljku za elektroniku. Dva minuta kasnije sve jedinice za kontrolu leta otkazuju, a avion počinje da gubi visinu i nestaje sa radara u 02:29 - kazao je Van Beveran.

On dodaje da su putnici sve vreme bili svesni i da je u avionu sigurno vladala neviđena drama.

PRONAĐENI ODSEČENA RUKA, SEDIŠTA I KOFER KAKO PLUTAJU U MORU: Novi detalji o padu aviona (FOTO) (VIDEO)

- Mogu samo da zamislim šta se dešavalo sa jadnim ljudima. Letelica se brzo napunila dimom i plašim se da se požar veoma brzo proširio po celom avionu - kazao je francuski stručnjak.

Vazduhoplovni ekspert David Susi takođe smatra da je požar najverovatniji uzrok pada letelice.

- Mogući uzroci požara su mehanički kvar, kratak spoj, a postoji i mogućnost da je neko namerno podmetnuo vatru - kazao je Susi.

On dodaje da činjenica da su podaci slati čak tri minuta ukazuje na to da u "erbasu" nije podmetnuta bomba.

NOVI DETALJI O PADU AVIONA: Satelit ESA snimio mrlju u blizini mesta nesreće, nema preživelih!

- Da je bomba eksplodirala u avionu, raspao bi se u sekundi. U tom slučaju, sistem ACARS ne bi mogao da šalje podatke tri minuta - istakao je avijacijski stručnjak.

Inače, egipatske vlasti prvi put su u subotu objavile fotografije olupine aviona. Na slikama se vide delovi letelice, sedišta i trupa "erbasa", kao i odevni predmeti putnika i pojasevi za spasavanje. Istovremeno, pojedini egipatski mediji objavili su da su pronađene crne kutije, ali to nije potvrđeno.

(Telegraf.rs)