DRAMA NA JEZERU U RUSIJI: 15 dece izgubilo život, tri osobe privedene (VIDEO)

Među turistima najviše ima dece, a incident se dogodio u ruskoj oblasti Karelija

Grupu od 51 turista, među kojima je bilo 47 dece i četvoro odraslih osoba, zahvatila je oluja na jezeru Sjamozero u oblasti Karelija u severozapadnoj Rusiji. Prema prvim informacijama, najmanje 15 dece i jedna odrasla osoba su poginuli.

TALASI PROGUTALI 50 METARA PLAŽE: Nestale milionske kuće, u toku je EVAKUACIJA!

Prema prvim podacima Istražnog komiteta, decu i instruktore iz rehabilitacionog kampa "Park-hotel Sjamozero", koji su bili u čamcima zatekla je oluja na jezeru, preneo je Sputnjik. Tokom plovidbe po Sjamozeru u Prjažinskoj oblasti Karelije, čamci su se prevrnuli i potonuli. Petoro dece je hospitalizovano, a jedan od instruktora je uhapšen.

- Kako je ranije saopšteno, jedan osumnjičeni je već uhapšen. U ovom trenutku tragamo za još dvojicom koji se kriju od istražnih organa i istražujemo ko je neposredno učestvovao u organizaciji odmora dece - rekao je zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin.

On je dodao da saoseća sa svim roditeljima dece koja su poginula zbog "aljkavosti i gluposti odraslih kojima su oni poverili najdragocenije - život i zdravlje svoje dece".

- Grupa od 51 osobe započela je svoje putovanje po jezeru u subotu. Među turistima je bilo najviše dece uzrasta između 12 i 15 godina, a sa njima su bili i staratelji. U toku noći ih je na jezeru zahvatila velika oluja. Ima poginulih - izjavila je Ekatarina Biktimirova, zvaničnica iz karelijskog Ministarstva kulture.

Preživela su samo ona deca koja su u trenutku nesreće nosila prsluke za spasavanje.

Tela najmanje šestoro žrtava pronađena su na dnu jezera.

Deca koja su bila u poseti jezeru su iz okoline Moskve.

Prema preliminarnim informacijama, grupa turista bila je raspoređena na dva čamca i jednom splavu, od kojih je samo jedan čamac uspeo da stigne do obale. Deca su bila u letnjem kampu koji je lociran blizu samog jezera.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je danas Istražnom komitetu da utvrdi uzroke tragedije u Kareliji, gde je na jezeru nastradalo 14 dece, kao i da se pronađu odgovorni za tu nesreću.

Putin je, izrazivši saučešće zbog ove tragedije, izdao nalog za ukazivanje pomoći preživelima i porodicama poginulih, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Tas s.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)