Sukob u Manastiru Vaznesenje, intervenisala policija!

Nakon odluke sestrinstva da pređu pod upravu raščinjenog vladike Artemija, u ovoj bogomolji došlo do sukoba dve svešteničke struje i pojedinih vernike. Monahinje su danas napustile manastir ispred kojeg se trenutno nalazi samo policija koja ne dozvoljava prilaz

Nakon odluke sestrinstva Manastira Vaznesenje da pređu pod upravu raščinjenog vladike Artemija, u ovoj bogomolji je došlo do sukoba dve svešteničke struje i pojedinih vernika, a intervenisala je i policija. Monahinje su napustile danas manastir.

U Manastiru Vaznesenje, u Ovčarsko kablarskoj klisuri, čije je sestrinstvo na manastirskoj slavi objavilo odluku da odriču srpskog patrijarha Irineja i da prelaze pod upravu raščinjenog vladike raško-prizrenskog Artemija, bilo je napeto tokom celog jučerašnjeg dana.

Nakon objavljivanja te odluke, izaslanik vladike žičkog Hrizostomadošao je u manastir u nameri da uzme ključ i sestrinstvo iseli iz hrama, što su monahinje odbile. Vrlo brzo su počeli da stižu vernici radi podrške Igumaniji Jeleni, koja u manastiru obitava sa još sedam monahinja.

Nedugo zatim došlo je i do incidenta jer je izaslanicima vladike Hrizostoma neko probušio gume na automobilima, zbog čega je pozvana policija. Policajacima je uskoro stiglo pojačanje, a u toku noći bilo je posla i za interventu jedinicu.

Kako je rastao broj vernika koji su dolazili radi podrške sestrinstvu, tako se povećavao i broje sveštenika iz cele eparhije koji su, kako su tvrdili prisutni, bili grubi prema svima koje su izbacivali iz manastira.

Prema svedočenjima očevidaca, vernike su šutirali i tukli, dok su monahinje vukli za kosu. Njih nekoliko je bilo u pocepanoj odeći i pokazivali su sveže masnice po telu. Dalji sukob sprečila je Interventna jedinica MUP-a koja je sve građane izbacila iz porte i u kordonu sprečila njihov povratak na manastirski posed.