POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA U TURSKOJ: Poginulo 90 ljudi, ranjeno 1.200, a uhapšeno najmanje 1.500 vojnika (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu pratite iz minuta u minut o državnom udaru u Turskoj i pokušaju svrgavanja turskog predsednika Erdogana i vladajuće partije s vlasti

U Turskoj je sinoć organizovan pokušaj državnog udara i pokušaj vojske da zauzme vlast u zemlji. Oko 22 časova u Ankari se začula pucnjava, turski vojni helikopteri i dalje nadleću grad. Turske oružane snage saopštile su da su preuzele vlast u zemlji da bi zaštitle demokratski poredak i ljudska prava.

02.15 - Državna televizija je pod kontrolom Erdoganovih snaga

02:01 - Dva mrtva civila u Istanbulu.

01:50 - BAČENA BOMBA NA PARLAMENT U ANKARI, javila je agencija Anadolija. Za sada nema informacija o povređenima. Agencija je napisala da je ovu informaciju dobila od svedoka.

ZAŠTO BAŠ ZBOG NICE SRBI DANAS TREBA DA PLAČU: Ono što je taj grad uradio za našu ratnu siročad se ne zaboravlja! (FOTO)

01:47 - Još tri vojnika su u pritvoru pošto su uhvaćeni u pokušaju da zauzmu predsedničku zgradu. Ranije večeras četiri vojnika su "likvidirana", javila je rt.com.

01.30 - Puca se na ljude, ima mnogo mrtvih!

01:15 - Pojedini mediji spekulišu da je počeo građanski rat u Turskoj 01:11 - 17 mrtvih policajaca u napadu helikoptera na glavnu policijsku stanicu u Ankari, javlja AP.

01:04 -  Turski kanal NTV prenosi da je vojni helikopter oboren od strane vojnog aviona u Ankari

00:52 - ERDOGAN POKUŠAO DA POBEGNE ZA LONDON: Nemci odbili da mu daju azil!

00:45 - "Ovo nije državni udar koji vrši čitava vojska već određeni elementi pokušavaju destabilizovati komandnu strukturu i vojsku. Upravo iz tog razloga se nadamo da će se ova komandna struktura naše vojske promeniti i da će turska vojska biti lojalna turskoj vlasti", rekao je bivši turski premijer Davutoglu.

00:41 - Vojska otvorila vatru na protestante, pucnji odjekuju Istanbulom

00:40 - Vojni helikopteri pucaju na sedište turske obaveštajne agencije, prenosi britanski Telegraf.

00:28 - "Najvažnije je da državljani Srbije koji se nalaze u Istanbulu i Ankari ostanu kod kuće ili u hotelima", kaže za RTS konzul Zoran Marković.

00:23 - TURCI POSLUŠALI ERDOGANA: Izašli na ulice, mahajući zastavama ZAUZELI VOJNI TENK

00:06 - PUCNJAVA I KOD MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Građani beže u panici, vojska zauzima deo po deo grada

00:00 - Kako prenosi domaća agencija Anadolija, helikopteri pucaju na predsedničku palatu u Ankari.

23:53 - Prema navodim agencije AP, velika eksplozija se čula u zgradi državne televizije u Ankari.

23:51 - Pučisti u Generalštabu kao taoca drće komandanta vojske, javila je turska državna agencija Anadolija.

PUČISTI KOMANDANTA VOJSKE DRŽE KAO TAOCA: Zatvorili ga u zgradi Generalštaba!

23:46 - Erdogan je poručio narodu da je u toku pokušaj jednog manjeg dela turske vojske da uspostavi paralelnu vlast, i da to država neće dozvoliti.

ERDOGAN POZIVA SVOJE PRISTALICE DA IZAĐU NA ULICE! Uzvratićemo udarac, NE DAMO TURSKU! (VIDEO)

23:49 - Turski list Milijet preneo je poruku koju je večeras naciji uputio predsednik Erdogan. Njegovu izjavu možete pročitati OVDE.

23:45 - Odmah nakon čitanja saopštenja kolovođa vojnog puča, turska državna televizija TRT je prestala sa emitovanjem programa.

23:40 - Kako prenosi CNN, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kazao je da je državni udar delo manjine unutar vojske. - Mi ćemo prevazići ovu situaciju - dodao je on.

23:37 - VOJNICI UMARŠIRALI NA TRG TAKSIM: Strojevim korakom zauzeli centralni gradski trg (VIDEO)

23:35 - Turska je sada pod kontrolom "Mirovnog saveta". Državni TV kanal poručuje da je zemlja sad pod kontrolom Saveta koji je će osigurati bezbednost stanovništva.

23:30 - Kako je rečeno u saopštenju emitovanom na Turskoj državnoj televiziji (TRT), uveden je policijski čas u čitavoj zemlji i svi aerodromi su zatvoreni. Spiker je rekao da ga je vojska naterala da pročita njihovo saopštenje u programu.

U svom obraćanju javnosti, vojne snage obećavaju novi ustav, a kazali su da su demokratija i sekularni sistem vladavine prava ugroženi. Takođe, oni kažu da će biti uvedeno vanredno stanje.

23:28 - Bela kuća saopštila je da je predsednik Obama upućen u aktuelna dešavanja u Turskoj i pomno prati razvoj situacije.

23:25 - Šef istanbulskog ogranka vladajuće Stranke pravde i razvoja rekao je da su vojnici zaposeli prostorije te partije i od njih zatražili da ih napuste.

23:15 - Grupe ljudi koje slave i skandiraju posle vesti da je Redžep Tajip Erdogan zbačen s vlasti i da je vojska preuzela vlast u Turskoj snimljene su u Istanbulu. Snimke slavlja pogledajte OVDE.

23:10 - IDITE KUĆI, OVO JE POLICIJSKI ČAS: Vojnici zaustavljaju ljude u Istanbulu, DRAMA NA ULICAMA (VIDEO)

23:05 - Kamere su zabeležile kako vojni helikopter puca na metu na zemlji. Na snimku se vidi noćno nebo iznad Ankare, a onda se prolama rafal, praćen svetlećim mecima koji su ispaljeni prema meti na zemlji.

TURSKA U PAKLU: IZ HELIKOPTERA pucano na LJUDE! Vojni AVION je leteo na nikad manjoj visini, tik IZNAD solitera u CENTRU GRADA! (VIDEO)

23:01 - TURSKA VOJSKA SAOPŠTILA NA TV-u: Preuzeta vlast da bi se sačuvala demokratija!

22:59 - Tenkovi okupirali Istanbul, narod skandira vojsci. Pogledajte kako je to izgledalo OVDE.

22:57 - Ubrzo nakon početka haosa u Turskoj, korsinici u zemlji nemaju pristup Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

Društvene mreže od 22.50 sati blokirane u Turskoj zbog vojnog udara (FOTO)

22:47 - Turska vojska izdala je saopštenje u kom se tvrdi da je puč uspešno sproveden, prenosi Rojters. Vojska je preuzela kontrolu nad celom zemljom. 

TURSKA VOJSKA ZVANIČNO PREUZELA VLAST: Erdogan svrgnut?

22:26 - "Deo vojske pokušava puč u Turskoj", izjavio je premijer Binali Jildirim. Vojni helikopter je navodno otvorio vatru u okrugu u Ankari gde se nalazi sedište turske Nacionalne obaveštajne organizacije.

Zatvoren je i aerodrom Ataturk u Istanbulu koji je turska vojska blokirala TENKOVIMA. Sva policija pozvana je na dužnost u Ankari i gradu na Bosforu, Istanbulu.Turska vojska izdala je saopštenje u kom se tvrdi da je puč uspešno sproveden, prenosi Rojters. Vojska je preuzela kontrolu nad celom zemljom.

Vojska je upala u zgrade Turske državne radio-televizije TRT u glavnom gradu ove zemlje, Ankari, javio je dopisnik Rojtersa.

Prema izvorima iz predsedničkog kabineta, Erdogan je za sada bezbedan.

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da se nada da će u Turskoj biti očuvan mir, stabilnost i jedinstvo, uprkos izveštajima da je vojni udar u toku.

(Telegraf.rs)