PRIJAVLJUJTE NASILJE, SISTEM JE SPREMAN DA ZAŠTITI GRAĐANE: Aleksandar Vulin poslao poruku iz Žitišta

Vujin je istakao da je nemoguće da u opštini veličine Žitišta niko nije znao da čovek koji je izazvao tragediju poseduje automatsko oružje i da baš niko nije mogao da javi policiji ili nekom drugom organu da ima automatsko oružje u svom posedu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i i socijalna pitanja Aleksandar Vulin pozvao je danas građane da prijavljuju nasilje, dodajući da će mobilni timovi nastaviti da pružaju pomoć porodicama žrtava u Žitištu kako na terenu tako i u centru za sociijalni rad.

VUČIĆ O NOVIM MERAMA U BORBI PROTIV NASILJA: Uvodimo nova krivična dela - SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE i PROGANJANJE! (FOTO)

- Želim da još jednom pozovem sve da uvek prijave nasilje. Da prijave bilo čije ponašanje koje može da dovede do ovako nečega - rekao je Vulin dodajući da je tragedija prošla, ali da posledice nisu i da zato postoje centri za socijalni rad i čitav sistem.

Vulin je, posle sastanka sa pokrajinskim sekretarom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predragom Vuletićem, načelnikom Srednjobanatskog okruga Dušanom Šijanom, predsednikom opštine Žitište Mitrom Vučurevićem i direktorima centara za socijalni rad u Žitištu, Zrenjaninu i Novom Sadu, rekao da su centri obišli sve porodice žrtava sa kojima su razgovarali više puta i to u skladu sa njihovim potrebama.

Kako je rekao, neće se prestati sa pružanjem pomoći ni povređenima, ali ni očevicima, odnosno svim porodicama žrtava i onima kojima je pomoć neophodna.

On je istakao da je nemoguće da u opštini veličine Žitišta niko nije znao da čovek koji je izazvao tragediju poseduje automatsko oružje i da baš niko nije mogao da javi policiji ili nekom drugom organu da ima automatsko oružje u svom posedu.

- Da li je moguće da smo toliko otupeli na opasnost i da baš niko u tome nije video problem. Da li je moguće da se svi osećaju kao da je to nečiji drugi problem - zapitao se Vulin apelujući na sve da prijave svakom organu takvo ponašanje.

Prema njegovim rečima, građani takve osobe mogu da prijave centru za socijani rad, lekaru, prosvetnom radniku, policiji i tužilaštvu.

SOCIJALNI RADNICI TVRDE: Siniša Zlatić nije percipiran kao nasilnik

On je istakao i da svako od tih organa ima obavezu da registruje i prijavi nadležnom organu bilo kakvo ponašanje i bilo kakvu opasnost s kojom može da dovede do strašnih posledica. Vulin je podsetio da je održan sastanak na nivou Vlade Srbije na temu porodičnog nasilja dodajući da će biti promena u zakonodavstvu.

Ministar je, međutim, ukazao da promene u zakonodavstvu neće biti dovoljne ukoliko svi budemo prihvatali da je nasilje nešto što može da se desi, da ne mora da se prijavi , da oružje ili bilo šta slično je zapravo privatna stvar porodice i pojedinca i da svako treba da okrene glavu i gleda samo svoj problem i svoju kuću.

- Nema tog zakona koji može uvesti u svaku kuću u Žitištu ili u Beogradu policajca ili socijalnog radnika ili koji može od nas da napravi ljude ako mi to prestanemo da budemo - rekao je Vulin dodajući da moramo da prijavljujemo nasilje i da budemo jedni uz druge.

NEVIĐENO NASILJE: Nakon svađe, PRETUKAO celu PORODICU!

Podsećajući da su formirani mobilni timovi koji nastavljaju da razgovaraju sa ljudima, kao i da je obezbeđeno sve što je potrebno da i ubuduće žrtve trageđe u Žitištu ne ostanu same i da imaju kome da se obrate, Vulin se zahvalio pokrajinskoj vladi, organima Skupštine opštine Žitište, ali i centrima za socijani rad Žitište, Zrenjanin i Novi Sad, na pomoći i što su sve vreme bili sa porodicama.

(Telegraf.rs/Tanjug)