"THE PAPER OF OTHERS": Multimedijalna izložba AUTORA IZ NEMAČKE o reciklaži papira i Romima u Srbiji (FOTO)

- U knjizi "The Paper of Others", štampanoj na recikliranom papiru, sve priče su o papiru. Recimo, kada bih na ulici videla neki komadić papira, slikala sam ga i to je postajala tema za knjigu. Nosilac priče je kvalitet papira - rekla je autorka izložbe

Izložbom "The Paper of Others", održanoj juče u KC Grad u Beogradu, dvoje autora iz Nemačke predstavili su proces reciklaže papira, ali i Rome koji skupljaju sekundarne sirovine. Danijela Gug i Alek Ferate zainteresovali su se za ceo projekat pre nekoliko godina, kada su prvi put posetili Srbiju.

INTERVJU SA DR ZORANOM TAIROVIĆEM: Romi su učestvovali u stvaranju Evrope kakva danas postoji! (FOTO) (VIDEO)

Izložba je nastala kao projekat dvoje autora iz Nemačke, koji su se zainteresovali za reciklažu papira i počeli su da prate kako funkcioniše čitav proces.

Tom prilikom su otkrili ljude koji stoje iza recikliranja, otkrili su marginalizaciju društva, konkretno Roma, te je priča dobila drugi tok: sa ekološkog i društvenog stanovišta prešla je na ekonomski i etnički okvir.

Projekat su raširili i na autore koji se bave Romima, na Rome koji skupljaju papir i na sâm proces reciklaže tako da je sve to rezultiralo publikacijom koja govori o reciklaži, a štampa se na recikliranom papiru.

OD TRNJA DO ZVEZDA, OD PRALJE DO DOKTORKE NAUKA: Marija Aleksandrović odbranila doktorat! (FOTO) (VIDEO)

- Kada sam prvi put došla u Beograd 2009, zainteresovala sam se za život jednog papira. Tada sam se pitala šta bi se desilo kada bih pratila jedan papir i ceo proces njegovog recikliranja sve dok ponovo ne postane knjiga - počela je priču za Telegraf autorka izložbe Daniela Gug.

ROMI UJEDINJENO IZLAZE NA IZBORE: "Želimo da nas ponovo bude u parlamentu"! (FOTO)

Daniela je rekla da je zainteresovala za Rome koji su na margini društva i koji nose pečat teškog bremena skupljajući sekundarne sirovine,

- Prošlog septembra su bili smo u Srbiji da napravimo priču o recikliranju, i tada se sve proširilo na to da se zainteresujemo i za obrazovane Rome, ali i za one koji pišu o Romima, pa smo upoznali sjajne ljude poput novinara Ivana Vasića i bivšeg urednika Politike Rajka Đurića. Večeras smo predstavili kratak film o životu Roma i recikliranju papira, u planu je da to bude dugometražni film u okviru jednog velikog projekta - rekla je Daniela, koja je rođena u Švajcarskoj, a koja već 16 godina živi u Berlinu i bavi se pisanjem i umetnošću.

ZORAN SIMIĆ JE NAPRAVIO NEŠTO NEVIĐENO U SRBIJI: Ovo je najuspešniji romski biznismen u državi! (FOTO) (VIDEO)

Ona dodaje da su Romi svuda na svetu isti: većina je na rubu egzistencije, obeležena u društvu.

- Više od 80% Roma skuplja sekundarne sirovine i to im je osnovni izvor egzistencije. Mnogi od njih skupljaju stari papir za reciklažu. Prošle godine u septembru kada sam posetila Srbiju zainteresovala sam se kako bi izgledalo pratiti jedan papir od momenta kad ode na reciklažu pa sve dok ne se vrati. Interesovalo me je kako bi izgledalo pratiti čitav proces - izjavila je Daniela i dodala:

- U knjizi The Paper of Others, štampanoj na recikliranom papiru, sve priče su o papiru. Recimo, kada bih na ulici videla neki komadić papira, slikala sam ga i to je postajala tema za knjigu. Nosilac priče je kvalitet papira.

(Tanja Milanović)