NAPADAČ IZ BiH U DANSKOJ: Nema dokaza da je napad naredila Islamska država

Međutim zvaničnik policije u Kopenhagenu je rekao da vlasti ne smatraju da je "to bio napad koji je naredila Islamska država", ne želeći dalje da komentariše

Danska policija saopštila je danas da nema dokaza da je oružani napad u četvrti Kristijanija u Kopenhagenu, poznatoj po uličnoj prodaji droge, naredila ekstremistička organizacija Islamska država.

BOSANAC PUCAO NA POLICIJU U KOPENHAGENU: M.H. (25) osumnjičen, istražuje se njegova povezanost sa terorističkim grupama

Novinska agencija Amak, bliska Islamskoj državi, prenela je u petak, 2. septembra saopštenje u kojem je navedeno da je napadač bio "vojnik" te organizacije koji je "sproveo operaciju odgovarajući na poziv da se napadnu koalicione države".

Međutim zvaničnik policije u Kopenhagenu je rekao da vlasti ne smatraju da je "to bio napad koji je naredila Islamska država", ne želeći dalje da komentariše.

NEREDI U DANSKOJ: Pucano u policajce, organi reda u poteri za osumnjičenima (FOTO) (VIDEO)

Napadač (25) je u gradskoj četvrti Kristijanija iznenada zapucao na policajce tokom rutinske kontrole u zoni poznatoj po uličnoj prodaji droge i jednog pogodio u glavu, a drugog u nogu, da bi kasnije i sam bio teže ranjen tokom akcije hapšenja južno od Kopenhagena.

Policija je napadača identifikovala kao Mešu Hodžića, državljanina Danske poreklom iz Bosne i Hercegovine koji je navodno bio simpatizer islamskih ekstremista, navodeći međutim da ne veruju da je to imalo uticaj na napad.

Sukoba policije i dilera koji otvoreno prodaju hašiš u toj autonomnoj zajednici ima od kada su hipici 1971. zauzeli napuštene kasarne.

(Telegraf.rs / Beta)