AMERIKA TRAŽI SANKCIJE ZA REPUBLIKU SRPSKU: "Odgovorni za ove akcije će snositi posledice"

Amerikanci smatraju da organizatori ovog referenduma treba da snose posledice, jer su ugrozili stabilnost u Bosni i Hercegovini

Uprkost najavama da će referendum o danu RS u Srpskoj, bez obzira na međunarodno negodovanje, ipak biti održan, do samog kraja zvanični Vašington je pravio prostor da se od tog protivustavnog čina odustane.

DODIK POZVAN NA SASLUŠANJE U TUŽILAŠTVO: Predsedniku RS stigao poziv zbog referenduma

Amerikanci smatraju da organizatori ovog referenduma treba da snose posledice, jer su ugrozili stabilnost u Bosni i Hercegovini.

- Oni koji potkopavaju dejtonske institucije moraju da odgovaraju za svoje destabilizirajuće akcije - rečeno je "Avazovom" dopisniku iz izvora Stejt dipartmenta.

Nazivajući ovaj referendum "direktnim kršenjem" odluka Ustavnog suda BiH, spomenuto izjašnjavanje u centrali američke diplomatske mreže ponovo su nazvali "trošenjem vrednih resursa" koji "neće doneti napredak u pogledu 9. januara kao praznika" u Republici Srpskoj.

Odgovarajući na pitanje "Avaza" o tome, zvaničnik ministarstva spoljnih poslova SAD podsetio je da su odluke Ustavnog suda BiH "deo Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, da su finalne i obavezujuće i da moraju da se poštuju".

U Stejt departmentu podsećaju da je poštovanje vladavine zakona od svih u BiH veoma važno za demokratski proces u toj zemlji, piše avaz.ba. U Vašingtonu još navode da se "bez funkcionalnog legalnog okvira i stabilnosti, koje on nudi zemlja suočava sa nemogućim".

(Telegraf.rs/Izvor:Tanjug)