KATALONIJA SE OTCEPLJUJE OD ŠPANIJE 2017. GODINE? Referendum o nezavisnosti će se održati i bez saglasnosti Madrida

Premijer Španije ne odobrava referendum i poziva se na ustav, prema kome bi trebalo da o sudbini državne teritorije odlučuju svi Španci

Separatistički predsednik Katalonije Karles Puigdemont raspisaće referendum o nezavisnosti te pokrajine na severoistoku Španije u septembru 2017. godine, bez obzira da li će dobiti odobrenje Madrida.

JOŠ OTCEPLJENJA U BUDUĆNOSTI: Zagovornici katalonske nezavisnosti hoće referendum

- Do samog kraja ćemo pokušavati da dobijemo pristanak Madrida. Mada ako ne bude pozitivnog odgovora... bićemo spremni da raspišemo referendum u drugoj polovini septembra sledeće godine - rekao je on u katalonskom parlamentu.

Karles Puigdemont je preuzeo dužnost početnom godine s veoma otvorenom namerom da sredinom 2017. godine uspostavi institucije nužne za nezavisnost njegove pokrajne. On je u sredu obećao da će poštovati taj vremenski plan.

- Parlament će krajem juna doneti potrebne zakone kako bi Katalonija funkcionisala kao nezavisna država i pozvaćemo građane na birališta kako bi svojim glasom omogućili proglašenje nezavisnosti - istakao je on.

Vlada Španije koju od 2011. godine vodi konzervativac Mariano Rahoj, odbija takvu mogućnost, koju je 2014. godine iskoristila i Škotska. Premijer se poziva na ustav i ističe da se o sudbini dela državne teritorije moraju izjasniti svi Španci.

Ali, većina Katalonaca traži pravo da oblučuju o budućnosti svoje pokrajne, što su pokazali i velikim skupovima potpore nezavisnosti održanim 11. septembra, kada se obeležava Diade, katalonski nacionalni praznik.

MASOVNI PROTESTI NA NACIONALNI PRAZNIK: Desetine hiljada Katalonaca traže otcepljenje od Španije! (FOTO)

Puigdemontov plan je naišao na prepreku u junu kada je koalicijska vlada izgubila podršku CUP - a, najradikalnije separatističke stranke u parlamentu i time i apsolutnu većinu.

Na parlamentarnoj sednici koja se završava u četvrtak, zatražiće da se glasa o poverenju vladi koje će se najverovatnije i dobiti.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)