BOSNA IMA SVOJ GASTARBAJTERSKI RAJ: Evo zašto ljudi hrle da se nastane baš ovde! (VIDEO)

Kažu da nikada nisu zažalili što su odlučili započeti život daleko od poznate sredine

Nezaposleni građani BiH ostavljaju kuće i prijetelje, te mahom hrle u grad na istoku zemlje i nazivaju ga gastarbajterskim rajem. Goražde im, naime, pruža, ne samo posao nego i bezbednost i bolju budućnost za njihovu decu.

ISPOVEST GASTARBAJTERA koja je zapalila Balkan: Ovako stvarno izgleda život "preko grane"

Svi hrle u Goražde, jer taj je mali bosanskohercegovački grad svojevrsni gastrbajterski raj, piše Al Jazeera.

Za rata je bio teško pogođen, ali posle je počeo obnavljati razrušenu infrastrukturu i ekonomiju, te vraćati nekadašnji status jedne od najrazvijenijih opština u državi. Danas beleži ekonomski napredak, zahvaljujući dobroj saradnji lokalnih vlasti i privatnih firmi kao dobitnoj kombinaciji.

Sve za bolju budućnost

U Goražde su iz Stranjina kod Zenice doselili i Mahira i Asim Genga ostavivši iza sebe i kuću i porodica i prijatelje. Danas su podstanari, ali to ih ne muči previše, jer su bili očajni u nakani da pronađu posao i sinu Ameru (9) osiguraju bolju budućnost.

Bilo im je teško, radili su puno, a dečak je samostalno odlazio i dolazio iz škole, učio i sam pisao zadaću. Turbulentan period je iza njih, uspostavili su kontakte i nova prijateljstva, promenili tri stana i još uvek žive u podstanarima.

Obaveze ne dopuštaju česte odlaske u rodni grad, ali se trude da u vreme odmora i školskog raspusta odu u dužu posetu. Kažu da nikada nisu zažalili što su odlučili započeti život daleko od poznate sredine.

- Ono što te drži na nekom mestu je bezbednost, redovna plata, zdravstveno osiguranje, sretno dete, a sve to su nam Prevent i Goražde pružili. Budala živi gde se rodio, a pametan gde mu je bolje - kaže Asim.

Porodica Genga nije jedina. Puno je njihovih prijatelja koji su takođe prošli isti put, ali iz Goražda danas ne bi otišli.

Gubitak osećaja beznađa, te povratak nade u bolju budućnost onde su pronašli i Slobodanka i Stefan Tošić, majka i sin koji u Prevent svaki dan na posao putuju iz 20 kilometara udaljenog Čajniča.

SRBIJA OSTAJE BEZ MILIJARDI IZ INOSTRANSTVA: Sve manje para stiže od gastarbajtera!

Ekonomija ne poznaje granice

Slobodanka je nakon niza godina ostala bez posla, kao majka dvoe dece koje više nije imala kako uzdržavati.

- Ne znam ni sama kako smo sastavljali kraj sa krajem, radila sam za dnevnice, brala maline, deca su bila mala, sadila sam vrt da bismo se mogli prehraniti - priča Slobodanka koja je danas radna kolegica u Preventu svom 24-godišnjem sinu.

Osim što kompanije u Goraždu rešavaju problem nezaposlenosti, njihovi radnici su primer da etničke i verske podele na radnom mestu ne postoje. Ekonomija ne poznaje granice, kažu radnici, koji obnavljaju preratne veze.

- Za mene nikakva granica ne postoji. I pre rata sam radila sa muslimanima. Danas kada u gradu sretnem svoje bivše kolege, verujte mi, presretna sam. Puno mi je srce kada se setimo zajedničkih i sretno provedenih dana - priča Slobodanka koja je i sina odgajala tako da mu nikada ne smeta ono što je od njega drugačije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Izvor:Al Jazzera)