SUTRA SU ZADUŠNICE: Ovo nikako ne smete da radite inače ćete biti PROKLETI (FOTO)

U Srbiji se i do danas zadržao običaj po kome na groblja, na dan zadušnica, treba izaći što ranije, a svakako pre podne jer se nekada "valjalo" prvo otići na liturgiju u crkvu, pa tek posle toga na groblje

Sutra pravoslavni vernici obeležavaju Mitrovdanske zadušnice, a običaj nalaže da se na taj dan kada se seća na umrle, deli milostinja – hrana i piće. S obzirom na to, nemojte terati prosjake sa groblja, da vas ne bi proklinjali. Smatra se da su na taj dan svi jednaki i veliki je greh i uvreda mrtvima ako se bilo ko odbije ili otera od groba.

DANAS NIKAKO NE SMETE DA UVREDITE MRTVE: Srbi izašli na MITROVSKE ZADUŠNICE!

OVO NIKAKO SUTRA NEMOJTE DA RADITE NA GROBLJU ILI ĆETE BITI PROKLETI: Pravoslavni vernici izlaze na Miholjske zadušnice

U Srbiji se i do danas zadržao običaj po kome na groblja, na dan zadušnica, treba izaći što ranije, a svakako pre podne jer se nekada "valjalo" prvo otići na liturgiju u crkvu, pa tek posle toga na groblje.

Naravno, ovo ne znači da, ako nemate vremena ujutru, da ne treba da odete na groblje i u popodnevnim časovima. Bitan je gest i poštovanje koje pokažete prema voljenim preminulima, a ne vreme u koje ste došli.

Takođe, običaji u istočnoj Srbiji zabranjuju da se danas radi bilo šta sa vunom i makaze za striženje su zatvorene da bi se zatvorile vučje čeljusti.

(Telegraf.rs)