OVO NIKAKO SUTRA NEMOJTE DA RADITE NA GROBLJU ILI ĆETE BITI PROKLETI: Pravoslavni vernici izlaze na Miholjske zadušnice

Običaj je da se na Zadušnice deli hrana i piće a s obzirom na to nemojte terati prosjake sa groblja, da vas ne bi proklinjali

  • 0

Miholjske ili Mioljske zadušnice, koje se uvek padaju u subotu uoči praznika Miholjdan, koji se obeležava 12. oktobra po novom kalendaru, pravoslavni hrišćani obeležavaju sutra. 

Prema narodnim običajima, na dan Zadušnica se izlazi na groblje, pale sveće za pokoj duše umrle osobe, obavlja parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

"Sukob" procvetalih jabuka i Miholjdana: Kakva nas zima čeka?

Običaj je i da se na Zadušnice, na dan kada se seća na umrle, deli milostinja - hrana i piće a s obzirom na to nemojte terati prosjake sa groblja, da vas ne bi proklinjali.

U slučaju da su grobovi vaših najmilijih daleko, sveću za pokoj duše zapalite u crkvi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

DRAGICA I DRAGAN MARIĆ PRAVE SEBI ZADUŠNICE: Zovu 200 gostiju, među njima i Dodik! (POGLEDAJTE POZIVNICE)

Crkva je četiri subote u godini posebno namenila molitvama za duše umrlih. Uoči mesnih poklada, pred Vaskršnji post su velike ili zimske Zadušnice. Pred Svetu Trojicu, pedeseti dan po Vaskrsu su letnje ili Duhovske, dok su uoči Miholjdana Miholjske Zadušnice. Pred praznik posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju - Mitrovdan su Mitrovske ili jesenje Zadušnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA