DANAS SU MITROVDANSKE ZADUŠNICE: Evo šta ne smete da uradite, a šta MORATE poneti na groblje (FOTO)

Verovanje kaže da na groblju valja svako da se posluži, makar jednim zalogajem, bilo rođaci, prijatelji, ali i nepoznati koji su prišli grobu

Pravoslavni vernici danas obeležavaju poslednje zadušnice (Mitrovdanske) u ovoj godini. Običaj je u narodu da se ο zadušnicama, kao i ο parastosima, na groblja iznose mnoga jela. Verovanje je, da ta iznesena hrana treba da se razdeli sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga. Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

DANAS NIKAKO NE SMETE DA UVREDITE MRTVE: Srbi izašli na MITROVSKE ZADUŠNICE!

OVO NIKAKO SUTRA NEMOJTE DA RADITE NA GROBLJU ILI ĆETE BITI PROKLETI: Pravoslavni vernici izlaze na Miholjske zadušnice

Verovanje kaže da na groblju valja svako da se posluži, makar jednim zalogajem, bilo rođaci, prijatelji, ali i nepoznati koji su prišli grobu.

Ovim činom se "ne hrani" pokojnik kako se obično veruje, već je reč o njegovoj duši kojoj je potrebna "hrana" koju će dobiti molitvom i deljenjem milostinje.

Srpska pravoslavna Crkva je zadušnice odredila kao dane kada se izlazi na groblje i posećuju grobovi naših upokojenih. Tom prilikom sveštenik vrši pomen na naš poziv.

Za pomen je potrebno pripremiti pogaču (može se kupiti i hleb sunce – cvet ), žito (koljivo), crno vino, mala sveća i papir sa imenima svih upokojenih koje želimo da se pomenu.

Za taj čin nismo u obavezi da svešteniku plaćamo, piše 025info.rs.

(Telegraf.rs / 025info.rs)