MOŽETE DA BACITE OPKLADU: Ovo je najpreciznija vremenska prognoza za Srbiju u narednih 7 dana

Najpreciznija prognoza je ona koja se daje za pet do sedam dana, sve preko toga je nepouzdano

Mada mnogi smatraju da je vremensku prognozu lako pogoditi, istina je sasvim drugačija.

MOŽE IMATI UTICAJ I NA SRBIJU OVE ZIME: Rusiju nije okovao ovakav sneg još od 1998. godine, ljudi zarobljeni u kućama (FOTO) (VIDEO)

Najpreciznija je ona koju meteorolozi daju za period od pet dana i tu je procenat uspešnosti 90-95 odsto, skoro da možete baciti opkladu da će se tako biti kako vam iskusni stručnjaci kažu, sve preko toga može biti čisto nagađanje. Postoje tendencije, postoje nagoveštaji i za period do sedam, osam dana, ali sve preko toga je puko nagađanje, bukvalno.

Ovog puta ćemo se baviti prognozom upravo za tih 5+2 dana. Počev od petka 18. novembra, do utorka 22. novembra, vreme u Beogradu, ali i većem delu Srbije, izuzev Negotinske krajine (tamo će maksimalna temperatura biti do 10 stepeni) biće u rasponu između 13 i 18 stepeni Celzijusa, sa mogućim minimalnim odstupanjima od stepen-dva. Ako idemo malo dalje, stvari se neće promeniti drastično ni do sedmog dana, mada se očekuje blaži pad, na prosečnih desetak stepeni.

"Usudićemo" se da prognoziramo i za onaj deo nakon sedmog dana, koji je, kao što smo i naglasili, nepouzdan, i postoje dva scenarija - jedan je da će se topao vazduh nad većim delom Evrope zadržati i nakon 25. novembra, a drugi je da će hladnoća iz Sibira prodreti do Balkanskog poluostrva i zimoljupcima konačno doneti pahulje i u nižim predelima. Ove jeseni, zasad, sneg su videli samo na Kopaoniku i možda u još retkim predelima naše zemlje, isključivo planinskim.

Malo veće šanse, ipak, dajemo scenariju da će se zadržati toplije vreme, bez padavina i nakon tog 25. novembra.

(Telegraf.rs)