IVANKA ĆE POSTATI AMBASADOR U TOKIJU: Tramp je poveo na sastanak sa Japancima, postavlja je umesto Kenedijeve ćerke?

Tokijski list "Sports" je u subotu u onlajn izdanju objavio tekst pod naslovom "Trampova kćerka - plavokosa lepotica - Ivanka budući ambasador u Janapu!?"

Fotografije sastanka Donalda Trampa i japanskog premijera pokazuju da je tom susretu prisustvovala i kćerka novoizabranog predsednika SAD, Ivanka Tramp, za koju pojedini mediji u Japanu spekulišu da bi mogla da bude novi ambasador u Tokiju.

TRAMP JE "LIDER OD POVERENJA": Japanski premijer otkrio kako je izgledao prvi sastanak sa novim američkim predsednikom (VIDEO)

Prisustvo Ivanke Tramp, koja je na sastanku nosila crno-belu haljinu i visoke potpetice, privuklo je pažnju članova japanskog tima za protokol, a posebno posle pisanja tabloida da otac želi da je postavi za ambasadora u Tokiju, prenela je agencija AFP.

Japanski univerzitetski profesor Jošinobu Jamamoto ukazuje da je prilično neuobičajeno da član porodice prisustvuje prvom sastanku dvojice lidera, pa čak i ako je u pitanju neformalan susret.

- To ukazuje da će ona imati neku važnu ulogu u Trampovoj administraciji - naveo je Jamamoto.

Tokijski list "Sports" je u subotu u onlajn izdanju objavio tekst pod naslovom "Trampova kćerka - plavokosa lepotica - Ivanka budući ambasador u Janapu!?".

U tom slučaju, Ivanka Tramp bi zamenila Kerolin Kenedi - ćerku ubijenog predsednika Džona F. Kenedija.

Jamamoto, međutim, smatra da su male šanse da će se tako nešto desiti.

Posle susreta sa Trampom, japanski premijer Šinzo Abe opisao je novog predsednika SAD kao "lidera od poverenja" nakon što se s njim u četvrtak sastao kako bi razjasnili izjave koje je Tramp davao tokom predizborne kampanje, a koje su izazvale zabrinutost u pogledu savezništva dve zemlje.

- Posle ovog razgovora sam siguran da možemo da izgradimo odnose poverenja - istakao je japanski premijer, prenosi Rojters.

Abe je naveo da je sa Trampom imao "veoma iskrene razgovore, u izuzetno toploj atmosferi", naglasivši da "bez poverenja između dve zemlje, japansko-američki savez nikada ne bi funkcionisao u budućnosti".

Premijer Japana zahvalio je Trampu što se sastao sa njim u trenutku kada formira kabinet uoči inauguracije u januaru.

- I pored prepune agende zbog odluka koje treba da donese u pogledu imenovanja i drugih obaveza s tim u vezi, on je bio dovoljno ljubazan da me primi - dodao je Abe, nakon jednoipočasovnog razgovora sa Trampom.

Japanski premijer nije izneo mnogo detalja o sastanku, jer su razgovori bili nezvanični, ali je rekao da su se dogovorili da se ponovo sastanu radi podrobnijih razgovora o širem nizu pitanja.

Japan je jedan od najbližih saveznika Vašingtona, ali je Tramp zabrinuo kreatore politike u Tokiju tokom predizborne kampanje svojim izjavama o mogućem povlačenju hiljada američkih vojnika iz tog regiona i nagoveštajima da bi zvanično pacifističkom Japanu moglo biti potrebno nuklearno oružje.

(Telegraf.rs / Tanjug)