Da li znate šta je ZAVNOBIH? Ima veze sa današnjim obeležavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Iako je 25. novembar proglašen Danom državnosti ujedinjene BiH, obeležavaju ga samo u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj je redovan radni dan

Na današnji dan 1943. godine, na prvom zasedanju Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBIH) u Mrkonjić Gradu, Bosna i Hercegovina je okarakterisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u Jugoslaviji.

Dodik: Neće Izetbegović određivati datum nastanka Republike Srpske

Zasedanje je počelo 25. novembra u 19 časova, a završeno je 26. novembra u četiri časa ujutru. Na zasedanju je bilo 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom sastanku Zavnobih je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti delovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili rezoluciju Zavnobih-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu mogu da zastupaju i predstavljaju samo ZAVNOBIH i AVNOJ. Ovim aktima izražena je odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Predsednik Zavnobih-a bio je dr Vojislav Kecmanović, lekar iz Bijelinje.

IZETBEGOVIĆ PRETI: Dodik će završiti kao Gadafi i Sadam!

U Mrkonjić Gradu danas se nalazi spomen-muzej prvom zasedanju ZAVNOBIH-a koji je simbol kulturnog i društvenog života grada, a otvoren je 27. novembra 1973. godune. Nakon oslobođenja 1945. godine Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu koji su bili njena obeležja sve do 1992. godine.

Ipak, i posle više od dve decenije od kako se rat završio polovina zemlje ne priznaje taj praznik. Iako je 25. novembar proglašen Danom državnosti ujedinjene BiH, obeležavaju ga samo u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj je redovan radni dan.

(Telegraf.rs / Izvor: byka.ba)