ZAŠTO SE GAĐA JABUKA NA SRPSKIM SVADBAMA i kako to da mladoženja baš uvek pogodi iz prve?!

Moguće je i da od uzbuđenja i prevelike želje da što pre ode kod svoje voljene, mladoženju malo pogleda i sreća, pa najčešće odmah obavi posao

Jedan od najstarijih srpskih običaja kada su u pitanju svadbe definitivno je gađanje jabuke.

Tajna presečene jabuke u Srbiji: Zbog simbola koji se vidi u sredini, Srbi su masovno zaboravili na Boga

DA LI JE TO PRAVOSLAVNO? Domaćini počeli na SRPSKOJ SLAVI da služe ŠVEDSKI STO!

Običaj je da se postavi jabuka na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta u dvorištu.

Jabuka se gađa, kako bi mladoženja dokazao svoje sposobnosti pucanjem iz puške, kako bi mladinima pokazao da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu. Ukoliko ne uspe iz prve da "skine" jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da pokupi mladu.

Mladoženja u 99 odsto slučajeva uspeva da pogodi jabuku iz prvog pokušaja, čak iako nikada ranije nije imao priliku da puca. Trik je u tome, priznali su neki, što se uglavnom puca iz puške čiji se meci "raspriše", pa je teško omašiti jabuku uz malo dobrog ciljanja.

Moguće je i da od uzbuđenja i prevelike želje da što pre ode kod svoje voljene, mladoženju malo pogleda i sreća, pa najčešće odmah obavi posao.

KAD DOMAĆIN DOČEKUJE GOSTE ZA ŠANKOM: Kako su Srbi slavsku ikonu i sveca premestili u kafanu

Mlada izlazi iz kuće tek kada voćka padne na zemlju. Mladini najbliži daju sve od sebe da jabuku postave što je više moguće i pritom je obmotaju žicom kako bi dodatno zakomplikovali stvar.

Kada je gađanje jabuke uspešno obavljeno, onda se praktikuje kupovina mlade.

NAJVEĆE SLAVSKE ZABLUDE U SRBIJI: Istina o mrsnoj i posnoj slavi, ali i "pravilo" o žitu

U nekim sredinama mladoženja ima pravo da angažuje drugog pucača, ukoliko on nije preterano iskusan u tome. U drugim, mladoženjin zet puca. Sve zavisi od okruga i lokalnih običaja, ali razlike nema - jabuka se mora skinuti i mlada pre toga ne može do voljenog.

Imate neko drugo mišljenje? Pišite nam u komentarima!

(Telegraf.rs)