Hrvatski premijer o blokadi poglavlja: Mi samo želimo da pomognemo Srbiji

- Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, niz kriterijuma koje treba ispuniti. Mi smatramo da je Srbija na putu da to ispuni - rekao je Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je večeras da sa američkim potpredsednikom Džozef Bajdenom nije konkretno razgovarao o blokadi pregovora Srbije sa EU, nego o tome kako Hrvatska može da pomogne zemljama jugoistočne Evrope na putu u EU i NATO.

Vučić: Hrvati su bežali od mene po Briselu (VIDEO)

Plenković je u Pazinu potvrdio da je razgovarao s Bajdenom, ali da se o blokadi Srbije raspravljalo "vrlo načelno".

- Nije bilo govora konkretno o blokadi, nego o procesu pristupnih pregovora, odnosno kako da u tom celom kontekstu odnosa Hrvatska svojim iskustvima bude od pomoći našim susedima - rekao je Plenković.

Komentarišući izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića, Plenković je izjavio da su "stvari vrlo jasne i transparentne".

- Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, niz kriterijuma koje treba ispuniti. Mi smatramo da je Srbija na putu da to ispuni. U vezi sa poglavljem koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata koji se tiču obrazovanja, udžbenika i manjina. Očekujemo napredak Srbije u tom pogledu - rekao je hrvatski premijer.

Bela kuća saopštila je ranije da su Plenković i Bajden razgovarali o evroatlanskim integracijama Zapadnog Balkana.

U saopštenju Bele kuće o ovom razgovoru, koji je obavljen na dan kada je Hrvatska blokirala otvaranje jednog poglavlja u pregovorima Srbije s EU, kaže se da su Bajden i Plenković razgovarali o važnosti evroatlanskih integracija svih zemalja na Zapadnom Balkanu.

- Čelnici su se suglasili da će napredak prema tom cilju doprineti miru, stabilnosti i napretku celog regiona - kažu u Bajdenovom kabinetu bez navođenja pojedinosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)