SAMO JE SMRT SIGURAN POSAO: Pao rekord u sahranama tokom januara, grobari probijali zemlju i čekićima (FOTO)

U januaru je 265 pokojnika bilo smešteno u mrtvačnici ovog preduzeća, što je oko 40 odsto više nego drugih meseci, ali više i nego januara 2016. godine

Iza radnika kragujevačkog JKP "Gradska groblja" je možda najteži mesec poslednjih godina. Mnogi su radili i u vreme praznika i nedeljom.

Ispovest grobara koji je vozio telo mrtvog Miloševića: Auto je bio izudaran na braniku i pun mušica. Vozio sam 2 km/h (FOTO)

U januaru je 265 pokojnika bilo smešteno u mrtvačnici ovog preduzeća, što je oko 40 odsto više nego drugih meseci, ali više i nego januara 2016.

Radnici koji rade na preuzimanju pokojnika primili su oko 185 preminulih iz kliničkog centra Kragujevac i oko 80 sa drugih adresa. U jednom momentu mrtvačnica ovog preduzeća postala je tesna.

Nikola Spasić, direktor JKP "Gradska groblja" iz Kragujevca kaže da je ovo preduzeće, čija mrtvačnica radi 24 sata, zbog mnogo posla u januaru radilo i nedeljom.

- Nisu svi pokojnici sahranjeni na našim grobljima, ali je bilo mnogo sahrana, više od 100, u nekim danima po sedam ili osam. Petnaestak radnika na terenu nije moglo da postigne, jer su dva radnika potrebna za kopanje, a četiri za spuštanje sanduka.

Kada su sahrane na različitim grobljima, teško je bilo stići. Zbog hladnoće, kopati grobove bilo je jedva moguće. Prvih 20 centimetara zemlje morali su da buše pikamerom - automatskim čekićem kojim se buši asfalt. Ništa nije mogao ni pijuk, ni bager - objašnjava Spasić.

On kaže da ipak nije problem povećanje posla, nego manjak, odnosno višak radnika. Manjak je na terenu, višak u kancelarijama.

- Prethodne decenije su zapošljavani uglavnom službenici, mahom žene, koje ne možete preraspodeliti na poslove kopanja raka - kaže Spasić.

Zbog tužne reputacije januara, kao meseca koji je karaterističan po najvećem broju preminulih, Beograđani su morali da čekaju i po desetak dana kako bi sahranili svoje bližnje.

Značajno povećan broj smrtnih slučajeva i sahrana zabeležen je u celoj Srbiji.

Lekari kažu da u januaru ima toliko smrtnih slučajeva jer mnogi ne žele da se obrate lekaru tokom praznika, a stari, hronični bolesnici, ne očekuju da će grip koji u to vreme vlada za njih biti poguban.

Zbog toga se kasno obrate lekaru. Srčani i plućni bolesnici takođe teško podnose hladno vreme, a u januarskoj smrtnosti učestvuje i praznično opuštanje - mnogo teške hrane i pića.

(M. R)