Statua dečaka koji piški u Briselu obučena u šumadijsku narodnu nošnju, a okolo se dele pogača, so i rakija (VIDEO)

Ambasada Srbije u Belgiji u saradnji sa belgijskim udruženjem "Prijatelji Maneken Pisa" od 2011. godine, tradicionalno svakog 15. februara organizuje obeležavanje nacionalnog dana Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folkolora

Dan državnosti Republike Srbije obeležava se i ove godine u Briselu. Simbol grada Brisela "Maneken Pis" danas je obučen u srpsku narodnu nošnju, a u centru grada deli se pogača, so i rakija.

(UŽIVO) Srbija obeležava Dan državnosti (FOTO) (VIDEO)

Sedmu godinu za redom na Dan državnosti Srbije najprepoznatljivije obeležje glavnog grada Belgije, statua dečaka koji piški, obučena je u šumadijsku nošnju.

Ambasada Srbije u Belgiji u saradnji sa belgijskim udruženjem "Prijatelji Maneken Pisa" od 2011. godine, tradicionalno svakog 15. februara organizuje obeležavanje nacionalnog dana Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folkolora.

- Mi smo ponosni da sedmu godinu za redom vidimo našeg Manekena Pisa obučenog u šumadijsku nošnju, da predstavimo našu kulturu, poslužimo pogaču, pitu i rakiju, da skrenemo pažnju na nas, našu različitost i specifičnost i kolorit naše kulture. Delimo svi ovde jedan poseban duh koji vlada u Briselu, gradu koji okuplja puno turista i različitih nacija. Želimo da skrenenemo pažnju na jednu predivnu državu sa predivnom istorijom i kulturom - izjavila je ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Belgiji Vesna Asić za Tanjug.

Šumadijska narodna nošnja koju Maneken Pis oblači svakog 15. februara jedan je od 964 kostima koje statua ima u svom muzeju i oblači ih shodno prilici. Ta tradicija ustanovljena je početkom 17. veka kada je prve kostime Maneken Pis dobio na poklon od austrijske nadvojvotkinje Izabele i francuskog kralja Luja XV.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)