U ovoj zemlji će decu venčavati kao bebe: Mnogi strahuju da će novi zakon legalizovati i silovanje (FOTO)

Bangladeš ima najveću stopu dečijih brakova u Aziji. Čak 52% devojaka je u braku pre svoje 18. godine

Novi zakon u Bangladešu koji omogućava deci da stupaju u brak, vrlo lako mi mogao da starosnu granicu za stupanje u bračnu zajednicu pomeri na nulu, ističe kampanja grupe "Devojčice nisu neveste".

Devojčica se udala se i razvela do svoje 15. godine, ali nije jedina, i to nije najgore što se dešava (VIDEO)

Prošle nedelje su zakonodavci izmenili zakon koji sada dopušta i osobama mlađim od 18 godina da stupaju u brak. Tako su postupili kako kažu zbog "dobrobiti adolescenata" ali uz saglasnost roditelja i sudova.

Grupa "Devojčice nisu neveste" ističe da ova nova pravila ostavljaju zakon otvoren za različitu interpretaciju, pa čak i za legalizaciju silovanja.

Ova grupa je izdala saopštenje dodajući da nova uredba neće sprečavati da deca budu prisiljena na brak, prenosi Dejli Mejl.

- Brak nije najbolji način da se zaštite tinejdžerke i ovim postupkom im se nanosi veća šteta - kaže ova grupa.

Jedan visoki zvaničnik vlade Bangladeša negira da će novi zakon dovesti do većeg zlostavljanja, rekavši da su zakonodavci uzeli u obzir socijalni kontekst života u zemlji za većinskim muslimanskim stanovništvom.

Bangladeš ima najveću stopu dečijih brakova u Aziji. Čak 52% devojaka je u braku pre svoje 18. godine, a 18% je u braku pre svoje 15. godine.

(Telegraf.rs)