Izbeglice, ili čekajte u ovoj zoni, ili se vraćajte u Srbiju: Mađarska pojačala bezbednost i kontrolu na granici

Ovu tranzitnu zonu u vremenskom periodu dok čeka odluku, azilant može da napusti, ali samo u pravcu Srbije

Zbog novih pravila za azilante, u okviru predloga vlade o pojačanim merama na granici, koji je parlament usvojio u utorak većinom glasova, Mađarska je već počela da proširuje tranzitne zone kod Reske.

Trojanski konj terorizma - izbeglice: Mađari postavljaju 462 "lovca" i ogradu sa kamerama i detektorima na granici sa Srbijom

Po novim pravilima, molbu za pravo na azil, migrant može da preda lično, nadležnom organu, isključivo u tranzitnoj zoni, a do odluke tu treba da čeka.

A tu tranzitnu zonu u vremenskom periodu dok čeka odluku, može da napusti samo u pravcu Srbije, piše "Mađar so".

Nadležni organ za pitanja azilanata može da prekine proces, ukoliko lice koje je predalo molbu u pisanoj formi povuče istu, porekne izjavu, spreči nadležne da ga fotografišu ili ne pristane da da otisak prstiju, napusti tranzit zonu. U tom slučaju nema pravo na žalbu.

List navodi da se menja i zakon o zaštiti dece: deca migranata, koja stižu bez pratioca između 14 i 18 godina, takođe, će biti smeštena u tranzitnoj zoni.

Deci ispod 14 godina, koja dolaze bez pratnje, i dalje će biti obezbeđen smeštaj u instituciji za zaštitu dece.

Zakon o prekršajima je proširen i time da, ko se ne pridržava pravila da na predviđenom mestu boravi za vreme razmatranja njegovog zahteva, krši zakon.

Zakon stupa na snagu osmog dana od njegovog donošenja.

(Telegraf.rs/ Tanjug)