Ekvador ostaje levičarski: Lenjin tesno pobedio Lasa, poraženi traži prebrojavanje glasova (FOTO) (VIDEO)

Predsednička trka je bila i pokazatelj političke klime u Latinskoj Americi, gde već više od 10 godina levičarska moć slabi

Levičarski kandidat za predsednika Ekvadora Lenjin Moreno osvojio je 51,12 odsto glasova na izborima održanim u nedelju, dok je desničarskom opozicionom predsedničkom kandidatu Giljermu Lasu pripalo 48,88 odsto glasova, saopštio je danas Nacionalni izborni savet.

Tesno u trci za predsednika Ekvadora: Oba kandidata slave pobedu, i dalje neizvesno (FOTO) (VIDEO)

Sinoć su, inače, oba kandidata proglasila pobedu na osnovu oprečnih rezultata anketa sprovedenih po izlasku sa birališta.

Najnoviji podaci zasnovani su na prebrojavanju 96,21 odsto biračkog tela, prenosi AFP.

Međutim, konzervativni bivši bankar Laso tvrdi da je reč o izbornoj krađi i obećava da će osporiti rezultate prema kojima će Moreno, naslednik "socijalizma 21. veka" dosadašnjeg predsednika Rafaela Koree, produžiti 10-godišnju socijalističku vladavinu.

Opozicioni kandidat optužuje Morena da je tokom predizborne kampanje pokušao da namesti rezultate.

- Branićemo volju ekvadorskog naroda pred pokušajem izborne krađe koja ima za cilj uspostavljenje nelegitimne vlade - istakao je Laso.

S druge strane, Moreno, koji je paralizovan od 1998, trijumfalno je poručio pristalicama da će "nastaviti proces koji je promenio život građanima Ekvadora, pogotovu najsiromašnijim".

Laso je, inače, u prvom krugu prošlog meseca bio drugoplasiran, sa 28 odsto glasova, dok je za Morena glasalo 39 odsto birača.

Predsednička trka je bila i pokazatelj političke klime u Latinskoj Americi, gde već više od 10 godina levičarska moć slabi, pa su tako Argentina, Brazil i Peru već prešli na desničarsku vladavinu proteklih meseci, u trenutku kada region tone u recesiju, a levičarski lideri se hvataju u koštac s korupcionaškim skadandalima.

Građani Ekvadora birali su predsednika u odlučujućem krugu, a od ishoda je zavisilo da li će Ekvador okrenuti stranicu posle decenije vlasti radikalnog ekonomiste Koree i da li će i ta latinoamerička zemlja skrenuti udesno, a rezultat izbora bi mogao da odluči i sudbinu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

JOŠ JEDNA DRŽAVA DANAS BIRA PREDSEDNIKA: Od ishoda zavisi i sudbina Asanža

Laso (61) je ujedino opozicione glasove iza svojih obećanja o otvaranju novih radnih mesta, ali je zapretio i da će oduzeti politički azil Asanžu, koji od 2012. živi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao hapšenje i izručenje Švedskoj gde ga krivično gone na osnovu optužbi za silovanje.

Asanž, koji poriče te optužbe, strahuje i da će ga Švedska poslati u SAD gde bi mu se sudilo za objavljivanje stotina hiljada tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Korea, otvoreni kritičar SAD, dozvolio je svojevremeno Asanžu da boravi u ekvadorskoj ambasadi, podseća francuska agencija.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)