POTVRĐENO: Uhapšen osumnjičeni za napad na fudbalere Borusije Dortmund, drugi u bekstvu. Povezani su sa islamistima!

Nemačka policija i javni tužilac potvrdili su da dvojica osumnjičenih imaju islamističku pozadinu, a da se detalji još istražuju

Osumnjičeni za napad u Dortmundu uhapšen je i povezan sa islamistima, a eksploziv koji su koristila dva napadača u napadu sadržao metalne igle, preneo je RT.

Ledi krv u žilama: Evo šta piše u pismu teroriste koji je izveo napad na fudbalere Borusije Dortmund

Nemačka policija i javni tužilac potvrdili su da dvojica osumnjičenih imaju islamističku pozadinu, a da se detalji još istražuju. Stanovi osumnjičenih su pretreseni, jedan od osumnjičenih je uhapešn, dok je drugi još u bekstvu.

Javni tužilac Frauk Keler takođe je potvrdio na konferenciji za medije da je šrapnel od eksplozivne naprave korišćene u napadu leteo preko 100 metara i da je sadržao metalne igle koje su se zabile u sedište autobusa i izavale veća oštećenja.

Podsetimo, nemačka policija istraživala je moguću “islamsku vezu” povodom tri eksplozije koje su odjeknule u blizini autobusa fudbalskog tima Borusija Dortmund uoči meča Lige šampiona, nakon što je na mestu napada pronađeno pismo u kom se pominje napad na božićnem vašaru u Berlinu i poruka na jednom antifašističkom portalu.

Autobus je ozbiljno oštećen tokom eksplozije koju su tamošnji zvaničnici okarakterisali kao teroristički napad "na osnovu dokaza sa lica mesta" ali je pravi motiv ovog napada i dalje nepoznat. 

Tri pisma nađena su na licu mesta i upravo ona su istražitelje naveli da su počinioci zapravo islamističkog opredeljenja. Jedno od njih je navodno počinjalo sa rečima "U ime Alaha, milostivog, samilosnog". 

Policija je potvrdila da pisma pozivaju na obustavu nemačke "Tornado" letilice iz sirijskog vazdušnog prostora i zatvaranje američke vazdušne baze u Ramstainu. 

Još jedno od pisama postavljeno je na jednom antifašističkom internet portalu u kom se tvrdi da je napad izveden u znak odmazde zbog “blagog stava” kluba prema neonacističkim i rasističkim navijačima, preneo je Rojters.

(Telegraf.rs)