U Venecueli opozicija održala "majku svih protesta": Sukobili se sa policijom i pristalicama predsednika, ima mrtvih i povređenih (FOTO) (VIDEO)

Kriza je eskalirala 30. marta, kada je Vrhovni sud pokušao da preuzme ovlašćenja Nacionalne skupštine, jedine vladine institucije koju Maduro i njegovi saveznici ne kontrolišu

U Venecueli protivnici predsednika Madura demonstriraju već dve nedelje, a tokom protesta bilo je i sukoba sa policijom, navela je francuska novinska agencija. Ekonomska kriza u Venecueli izazvala je nestašice hrane, lekova, nerede i pljačke. Juče je održan najveći od svih protesta koji je opozicija nazvala "majkom svih protesta", a istog dana su se okupile i pristalice predsednika Nikolasa Madura. Na masovnim protestima u Karakasu došlo je do sukoba, a policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su njene pripadnike gađali kamenjem, a bilo je žrtava.

Previranja u Venecueli: Opozicija izlazi na demonstracije u sredu, vojska potvrdila lojalnost predsedniku Maduru

Nasilje je izbilo kada je hiljade opozicionih demonstranata krenulo u marš ka centru Karakasa gde su, istovremeno, Madurove pristalice u crvenom održavale masovne kontraproteste, prenosi AFP.

Učesnike opozicionog marša su, međutim, potisnuli kordoni vojnika i policajaca koji su raspoređeni kako bi obuzdali ono što su opozicionari najavili kao "majku svih protesta".

U severozapadnom delu prestonice Venecuele, 17-godišnjeg mladića upucali su u glavu i teško ranili naoružani napadači na motociklima koji su na demonstranti bacili i kanistere sa suzavcem, rekli su očevici francuskoj agenciji.

Mladić je ubrzo preminuo od zadobijenih povreda, preneo je Rojters pozivajući se na bezbednosne izvore, dok su tužioci saopštili da su pokrenuli istragu.

Devojka stara 24 godina preminula je nakon što je upucana na antivladinim prtestima održanim u venecuelanskoj državi Tačira, u blizini granice sa Kolumbijom, izjavili su rođaci i očevici Rojtersu.

Opozicija je više puta optuživala vladu da šalje grupe naoružanih razbojnika da napadaju demonstrane, a da bezbednosne snage ne čine ništa kako bi ih zaustavile već i same suzbijaju mirne demonstrante.

Ovi protesti su najobimniji posle više od dve nedelje nasilnih demonstracija u kojima je pet osoba poginulo, a više od 200 ih je uhapšeno otkako su Madurovi potezi u cilju jačanja uticaja na vlasti pogoršali političku i ekonomsku krizu u zemlji, navodi francuska agencija.

Pritisak na levičarskog lidera raste od 2014, dok padaju cene ključnog venecuelanskog izvoza nafte što je pogoršalo ekonomsku krizu, izazvavši oskudicu hrane i lekova.

Haos na ulicama Venecuele: Besni građani gađali predsednika jajima i kamenjem tokom vojne parade, poginuo dečak (VIDEO)

Kriza je eskalirala 30. marta, kada je Vrhovni sud pokušao da preuzme ovlašćenja Nacionalne skupštine, jedine vladine institucije koju Maduro i njegovi saveznici ne kontrolišu.

Sud je delimično povukao odluku posle međunarodnih kritika, ali su tenzije porasle kada su vlasti uvele političku zabranu opozicionom lideru Enrikeu Kaprilesu 7. aprila.

Ovi događaji su ujedini često podeljenu opoziciju u naporima da Madura istisnu sa vlasti, zaključuje AFP.

Predstavnici opozicionih stranaka u Venecueli najavili su za danas nove masovne proteste, povećavajući ulog u njihovom nastojanju da zbace predsednika Nikolasa Madura.

- Na protestima u sredu bilo nas je milion. Danas će nas biti i više - rekao je lider opozicije Enrike Kapriljes na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da je administarcija američkog predsednika Donalda Trampa zabrinuta zbog političkih dešavanja u Venecueli i smatra da predsednik Nikolas Maduro pokušava da uguši glasove svojih protivnika.

Tilerson je novinarima u Stejt departmentu u sredu rekao da su SAD zabrinute da vlada predsednika Madura krši sopstveni ustav i ne dozvoljava opoziciji da se čuje njen glas, preneo je AP.

Tilerson je naveo da venecuelanska vlada ne dozvoljava opoziciji da se organizuje na način koji odražava stavove naroda Venecuele.

On je dodao i da SAD pomno prate situaciju i rade sa drugima, posebno preko Orgaizacije Americkih Država, kako bi izrazile svoju zabrinutost za Venecuelu.

Pogledajte snimke:

(Telegraf.rs/Tanjug)