Srbija je najjača zemlja regiona, jača od Hrvatske: Najpoznatiji svetski teoretičar zavere objasnio zašto je Balkan užarena tačka (FOTO) (VIDEO)

U intervjuu za Telegraf.rs Ajk je otkrio gde je po njemu Balkan na paleti geopolitike i koja je uloga Srbije u međudržavnim odnosima ovih prostora

Ljudima se danas širom sveta manipuliše iz senke, a globalna moć neprestano se centralizuje. I tako će biti sve dok ne bude u rukama jedne jedine svetske vlade, koju predstavljaju Ujedinjene nacije i jedne jedine svetske vojne sile, odnosno NATO-a. Ovako govori poznati pisac i teoretičar zavere Dejvid Ajk, koji se trenutno nalazi u Beogradu u sklopu svetske turneje i promocije njegove nove knjige, a u intervjuu za Telegraf.rs, otkrio je gde je po njemu Balkan na paleti geopolitike i koja je uloga Srbije u međudržavnim odnosima ovih prostora.

Moćnicima se ne isplati da ljudi žive u miru, živimo u paukovoj mreži: Najpoznatiji svetski teoretičar zavere posalo poruku iz Beograda

Ajk je britanski pisac i javni govornik koji se od 1990. posvetio istraživanju “ko i šta, stvarno kontroliše svet“. Ajka su na početku mnogi držali za ludaka i komedijaša, ali nakon serije globalnih bestselera “Istina će te osloboditi”, “Deca Matrice”, “Alisa u zemlji čudesa i uništenje svetskog trgovinskog centra”i konačno “Najveća tajna”, uz obilje video i audio izdanja, intervjua i predavanja na Brikston akademiji u Londonu 2006. godine, na njega se počelo mnogo ozbiljnije gledati i o njegovim teorijama promišljati s dužnim poštovanjem.

Upravo na pitanja ko kontoliše naš deo sveta - Balkan, koji je vekovima bio trusno područje, maltene svake decenije suočeno sa različitim sukobima, pokušao je da da odgovore ovaj svetski mislilac. Na prekretnici između Evrope i Azije, Balkansko poluostrvo oduvek je predstavljalo glavnu stradu kojom su "velike sile" želele da prođu u svojim ekspanzijama. Rimljani, Osmanlije, Austrougari...sada Evropljani.

Na pitanje zbog čega je Balkan uvek bio toliko interesantan osvajačima i zašto ovde vlada skoro neprestana tenzija, Ajk odgovara u svom prepoznatljivom stilu.

- Ima mnogo razloga zašto je svetu Balkan toliko zanimljiv, zašto su na neki način svi toliko opsednuti Balkanom. Slično je i sa Bliskim istokom ili Jerusalimom na primer, jer postoje tačke na planeti koje su ezoterično i energetski nabijene i gde često postoje sukobi tokom vekova. Znate, zemlja ima svoje energetsko polje, a na njenom polju ima tačaka koje su aktivnije nego druge, e jedna od takvih je ovaj region.

Ratovi se ovde ciklično smenjuju, tenzije rastu čak i sada, zbog čega se po vašem mišljenu to dešava?

- Postoje ciklični periodi u kojima se konflikti dešavaju u energetski nabijenim regionima i postoji tačan plan kojim redosledom se dešavaju. Tako je, na primer, došao momenat kada Hladni rat više nije bio neophodan jer je došlo vreme rasturanja velikih država u manje jedinice. Rasturio se Sovjetski Savez, rasturila se Jugoslavija a zatim su te male države počele poput vakuuma da bivaju uvlačene u EU ili NATO. Neverovatno je da je maltene svaka od tih zemalja vekovima prolazila kroz okupacije, smenjivale su se diktature za diktaturom, i desio se taj paradoks da su u momentu sve one dobile mogućnost da budu samostalne i slobodne, ali su ubrzo pristale da ponovo počnu da bivaju okupirane, sada mnogo centralizovanijim sistemima, kao što su UN, EU ili NATO.

A gde je Srbija u toj isprepletanoj mreži odnosa?

- Smatram da je Srbija najjača zemlja u regionu jer još uvek nije uvučena od strane okupatora, za razliku od na primer Hrvatske. Kada sam pre nekoliko godina gostovao na njihovoj nacionalnoj televiziji, uoči referenduma o pristupanju EU, upozorio sam ih da im raznorazne vojske dišu za vratom i samo čekaju na zeleno svetlo da okupiraju zemlju. Nedavno sam opet tamo gostovao i rekli su mi da se osećaju kao da više nemaju sopstvenu zemlju, ako da neko drugi upravlja njihovom domovinom. Znate, ta vojska nema puške i tenkove, već aktn-tašne, kompjutere i zakone, to je evropski birokratski aparat koji mrvi i melje sve pred sobom. Tvrdim da u momentu kada Srbija uđe u neku od tih zajednica, apsolutno više neće imati prava da samostalno odlučuje o unutrašnjim pitanjima svoje zemlje, a o spoljnoj politici da ne govorimo. To je upravo razlog zašto smo mi u Britaniji glasali da izađemo iz EU, jer je čak 70 odsto naših zakona bilo njihovo, a ne naše.

Koja bi onda bila uloga Srbije u regionu Balkanskog poluostrva?

- Javna je tajna da je Srbija tradicionalni prijatelj sa Rusijom, a da je Rusija jedina država na svetu koja uspostavlja koliki toliki balans u sveopštoj centralizaciji i globalizaciji koja se dešava. U tom smislu je i uloga Srbije na Balkanu slična. Samo što je Srbija bukvalno rastrzana između Rusije i Zapada i bojim se samo da Zapad ne pobedi.

Najpoznatiji svetski teoretičar zavere tvrdio da reptili vladaju svetom, a sada upozorava Balkan na "toranj u plamenu" (VIDEO)

Podsetimo, Ajk je karijeru započeo kao nekadašnji profesionalni fudbaler, reporter, sportski komentator i portparol Britanske partije zelenih, takođe je i autor 20 knjiga koje objašnjavaju njegove poglede. Stekao je zavidnu reputaciju i nastupima na televiziji, ali je krajem 80-ih prestao da se time bavi i počeo da piše knjige. Prekretnica u njegovom životu nastupila je kad je uspostavio kontakt sa jednim medijumom, i kad je u Peruu i sam doživeo mistično iskustvo koje ga je, kaže, definitivno otvorilo za mnoge spoznaje o sebi i svetu oko sebe. Tada je počeo da drži predavanja i počeo je da putuje širom sveta.

Njegova najprovokativnija od svih teza, ujedno i najkontroverznija, pomno elaborirana kroz knjigu “Najveća tajna”, svakako je ona koja govori o zemaljskoj civilizaciji začetoj ukrštanjem zmijolikih vanzemaljaca s domorodačkim stanovnicima iz praistorije Zemlje, čiji potomci sada vladaju svetom.

Ovu, ali i mnoge druge svoje teorije, Dejvid Ajk će predstaviti beogradskoj publici u obećanom 12-očasovnom predavanju, koje će se održati u subotu, 29. aprila u beogradskom Centru Sava, simbolično, baš na Ajkov 65 rođendan.

Kako ovo nije sve ono o čemu smo sa Dejvidom Ajkom razgovarali, nastavak intervjua koji je dao za Telegraf, moći ćete da ispratite već sutra na našem portalu.

(Gordana Ćosić)