Ustavni sud Srbije: Vojvodina nema pravo na glavni grad

U obrazloženju odluke navodi se da je definisanje Novog Sada kao "glavnog" grada suprotno Ustavu

Ustavni sud Srbije utvrdio je da čak 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti sa Ustavom.

U obrazloženju odluke koja je napisana na čak 85 strana, navodi se da je definisanje Novog Sada kao "glavnog" grada - suprotno zakonu svih zakona.

GRAD NA DUNAVU OSTAJE ADMINISTRATIVNI CENTAR I SEDIŠTE ORGANA POKRAJINE 

Pored toga, predlagači ove vrste propisa neće morati da traže mišljenje nadležnog organa APV tokom donošenja zakona koji uređuju "pitanja od pokrajinskog značaja". 

Ustavni sud je utvrdio da pojedine odredbe, odnosno delovi odredbi ukupno 20 članova Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti s Ustavom.

Istovremeno je odbio predlog za utvrđivanje neustavnosti pojedinih odredbi i delova odredbi ukupno 13 članova tog zakona.

Sud je, između ostalog, utvrdio i da deo odredbe člana 4. prema kojoj teritoriju AP Vojvodine čine teritorije jedinica lokalnih samouprava, nije u skladu s Ustavom u delu u kome se kaže "u njenim geografskim oblastima (Bačka, Banat i Srem)".

Prema odluci koja je objavljena na sajtu Ustavnog suda, Novi Sad ne može biti glavni grad, već administrativni centar i sedište Vojvodine.