Miodrag je pre 37 godina izgovorio najtužnije reči: "Umro je drug Tito" (FOTO) (VIDEO)

I spiker je samo čovek. Čak i kada ima iskustvo i ugled jednog Miodraga Zdravkovića. Čak i kada unapred sazna da će on biti taj koji će najtužniju vest saopštiti gledaocima televizije. A Miodrag Zdravković je znao

Na današnjji dan, pre tačno 37 godina, umro je Josip Broz Tito. Prisećamo se te 1980. godine i čoveka koji je smrt predsednika saopštio Jugoslaviji. Spikeru Miodragu Zdravkoviću pripala je dužnost da tv gledaoce prvi obavesti o smrti predsednika SFRJ Josipa Broz Tita.

Jugoslavija bi bila najjača zemlja u Evropi da su se Titove ideje ostvarile, evo kako bi izgledala (FOTO)

ON JE REKAO "UMRO JE DRUG TITO": Evo gde je danas spiker koji je preneo najtužniju vest! (VIDEO)

Sigurno je - u sećanju ni jednog Jugoslavena neće izbledjeti slika i reči izgovorene te večeri 4. maja 1980. godine, nešto posle 19 sati iz studija televizije, u eter, u svet.

"Umro je drug Tito... To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije... Uskoro ćemo emitovati izveštaj sa sednice Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije".

Te reči, očigledno potresen, ali dostojanstven, izgovorio je Miodrag Zdravković, nekadašnji dečak-partizan, spiker koji već dvadeset šest godina "druguje" sa radio-mikrofonom i kamerama Radio-televizije Beograd.

I spiker je samo čovek. Čak i kada ima iskustvo i ugled jednog Miodraga Zdravkovića. Čak i kada unapred sazna da će on biti taj koji će najtužniju vest saopštiti gledaocima televizije. A Miodrag Zdravković je znao, piše Jugopapir.

- Četrnaestog februara rečeno mi je da se ne udaljavam iz Beograda i da stalno budem na vezi sa televizijom, sa svojom redakcijom. Niko mi nije rekao zbog čega, to sam naslutio čitajući saopštenje doktora o zdravstvenom stanju Predsednika.

Prethodna noć bila je kritična. Sledeći dani doneli su izvesno poboljšanje stanja zdravlja i svakog čoveka radovala je rečenica da se "predsednik Tito subektivno oseća bolje." I mene - nekad toliko da sam gotovo zaboravljao na ono što mi je rečeno o neudaljavanju - rekao je on.

U rečima povremenog ohrabrenja iz svakodnevnih saopštenja doktorskog konzilijuma Kliničkog centra u Ljubljani tražili smo više nade nego što su ona pružala.

- Negde sredinom marta moji urednici u redakciji su mi prećutno stavili do znanja za kakav sam težak zadatak određen. A ipak, svi smo se nekako nadali da će vesti iz Ljubljane ukloniti naše strepnje...

Titov tajni bunker: Skriven u brdima bio je najstroža vojna tajna, sada njegove odaje otkrivaju sve o čemu se ćutalo (FOTO)

Prisiljavao sam sebe da rasuđujem kao novinar, profesionalac, ali sam bio duboko potresen. Zamišljao sam kako će to izgledati. Hrabrio sam sebe da ću, s obzirom na svoje iskustvo, moći to da uradim na profesionalni i dostojanstveni način. To se od mene zahtevalo i očekivalo.

A kako - to nisam znao. Reči koje bi trebalo izgovoriti, nisam se usuđivao čak reći ni u sebi. I opet sam misli odlagao: to se, ipak neće dogoditi - rekao je on.

Čovek voli da veruje u čuda - da se onom ko nam je drag zlo ne može dogoditi.

 

STROGO ČUVANA TAJNA KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE: Ispovest čoveka koji je pokušao atentat na Tita!

- A onda prvo neprijatno iznenađenje: posumnjao sam u sebe, svoje profesionalno iskustvo, ono čime sam se hrabrio. Bilo je to 23. april. Imao sam slobodan dan, bila je sreda, sedeo sam kod kuće. Saopštenje doktorskog konzilijuma i danas pamtim od reči do reči: "Stanje zdravlja predsednika Republike Josipa Broza Tita je i dalje kritično. Pored postojećeg komatoznog stanja drug Predsednik se od sinoć nalazi u šoku"...

Tada sam prvi put istinski shvatio šta me čeka, tada sam, nije muški da priznam - zaplakao. I uplašio se da bi mi se to moglo dogoditi i kad budem morao to da saopštim - rekao je on.

 

Naravno, Zdravković se nikom nije usuđivao da o tome govori. I opet dani prikupljanja snage, prebiranja, stalni eho: to neko mora da uradi, to je jednostavno, zadatak. A onda, nekoliko sledećih dana svakodnevna saopštenja iz Ljubljane ponovo daju nadu, piše Jugopapir.

Četvrtog maja, Miodrag Zdravković je opet bio slobodan. Kod kuće, uz televizor. Po podne, pošto je objavljen bilten o stanju Predsednikovog zdravlja u kome su dominirale reči "smetnje u kardiovaskularnom sistemu, usledio je poziv iz redakcije. Spiker se spremio i otišao na televiziju.

- Ne sećam se trenutka ni tačnog vremena kada sam dobio saoštenje koje sam trebao da pročitam. U hodniku koji vodi prema studiju, doživeo sam još jedno iznenađenje. Tu je već bila filmska ekipa koja je snimala taj moj dolazak i to me je nekako preseklo.

 

Na onu punu meru odgovornosti i koncentracije koju sam imao, to je još nešto dodalo, ne znam tačno šta, ali osećao sam da je najveća kriza na pomolu.

Znam da sam nekako ušao u studio, seo i da sam bio strahovito zadihan, kao da sam trčao kilometrima. Prišao mi je Milan Vukos, naš generalni direktor, da još jednom pogleda tekst i rekao mi da dopišem treću rečenicu, ono "uskoro ćemo".

Titova velika ljubav: Ovu Ruskinju je voleo više od Jovanke. Jedina žena koja mu je slomila srce, a nikad je nije prežalio! (VIDEO)

Automatski sam počeo da pišem ono što diktira i najednom zastao - za trenutak nisam mogao da se setim kako se službeno zove naša zemlja... Sve su to bili delići sekunde, a meni tako dugi - rekao je on.

Kada su iz režije programa upitali Zdravkovića da li je spreman, odgovorio je: "Nisam!"

I odmah je shvatio da je svako odlaganje sve gore, da je program prekinut, da su televizijski ekrani "beli", da je ćutanje zapravo nemoguće i nedopustivo. Još jednom su snaga, volja, profesionalnost spikera morali da pobede srce, piše Jugopapir.

Zdravković je dao znak režiji da je spreman, kamere su se uključile i on je izgovorio reči koje su zaparale srca i paralizirale um svakog čoveka:"Umro je drug Tito"...

- Kako sam taj tekst pročitao, ne znam. Svestan sam samo da sam u jednom trenutku zastao kod neke reči, ali sam nekako pročitao sve do kraja - rekao je on.

Spiker je morao da nadvlada čoveka.

(Telegraf.rs)