STROGO ČUVANA TAJNA KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE: Ispovest čoveka koji je pokušao atentat na Tita!

Stevlić je bio deo grupe koja je prvo organizovala bombaške akcije, a zatim pokušala da likvidira maršala tokom njegovog boravka u Americi

  • 24

Još kada je bio dete, nesuđeni sveštenik Radoš Stevlić smatrao je da je Josip Broz Tito oličenje svakog zla, pa je se priključio grupi koja je pokušavala da likvidira maršala i da zemlju oslobodi komunizma.

TAJNI, LUKSUZNI ŽIVOT MARŠALA TITA: Kupao se u Dioru (FOTO)

Tok njegovog razmišljanja promenio se 1944. godine, kada je optužen da je četnik, i kada su mu komunisti pretili da će ga ubiti. Tri decenije kasnije, sa grupom istomišljenika spremao je atentat da Tita.

- U Nujorku su bili glavni organizatori, u Torontu braća Stanojević, Đorđe Grahović u Ohaju, Nikola Živović i ja smo bili u Čikagu, Nikola Kavaja nas je povezivao. Nismo koristili telefone, prisluškivanja je bilo svuda - rekao je Stevlić za TV Prva, koji smatra da je Brozov režim bio najgori sistem vladavine od od Adama i Eve.

OVE ANEGDOTE O TITU SU BILE STROGO ZABRANJENE: Evo zašto niko NIJE SMEO da ih ispriča!

Prvu bombašku akciju su simbolično izveli na Svetog Savu sedamdesetih godina, a simbolično je nazvana "Šest svetosavskih bombi"

- Šest bombi eksplodiralo je u isto vreme u svim konzulatima i ambasadama Jugoslavije, u Njujorku, Torontu, Čikagu, Los Anđelesu, San Francisku i Klivlendu - dodao je on.

Printskrin: TV Prva Printskrin: TV Prva

Američki mediji tada su izveštavali o pokušaju ubistva jugoslovenskog maršala.

Druga prilika im se ukazala kada je Broz doputovao u Ameriku.

Da li je Tito bio đavo? Sta je najpoznatiji isterivač đavola govorio o Josipu Brozu

- Najbliži tome bili smo kada je dolazio drugi put u Ameriku u Filadelfiji, onda smo imali snajperiste koji su čekali da ga skinu za vreme hoda od aviona do terminala - dodao je Stevlić.

Međutim, ta prilika im je propala, kao i ona kada je Tito došao u posetu Beloj kući, jer je prilaz njegovom automobilu bio nemoguć.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Pokušaj atentata nije prošao bez posledica, jer su usledila su hapšenja, suđenja i dugogodišnja robija zbog terorizma. Radoš Stevlić odslužio je kaznu od deset godina, iako je postojala mogućnost da dobije maksimalnih 65 godina zatvora.

OVO JE NAJČUVANIJA TAJNA VOJSKE: Vanzemaljci ubili srpskog pilota, a Tita zamalo odvratili od puta (VIDEO) (FOTO)

Sada kaže da se kaje što je ikada učestvovao u tim akcijama.

- Svi smo mi udarili glavom u zid, zid je ostao čitav, a glave su popucale - zaključio je Stevlić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zeljko

    8. oktobar 2016 | 00:46

    Pa šta je to u tim ljudima bilo. Zašto je tita trebalo mrziti??????? Onog ko te hrani i pomaže treba ugristi za ruku, ili mu baciti kamen u glavu. Dali to uče u crkvi. Čovjek je nas i naše očeve i djedove podigao iz bijede i jada!!!!!! Vi koji idete u crkvu i kažete da vjerujete u boga, ali to se zapravo na vama nevidi jer ste većinom jako loši ljudi. Dali ste se vi ikada zapitali?????? Nije li iza tita zapravo stajao bog jer nijedan čovjek na ovom svijetu nije u stanju to sve proći i biti uspješan. Otišao vam franjo, otišao vam slobo, otišo draža, otišao ante. A iza njih je ostao samo jad i zlo. Njihove sabrane su bile jadne, neki je nisu ni imali. To nisu bili dobri ljudi. Šta su ti ljudi nama svima ostavili u nasljeđe a šta je tito ostavio......Tito je ostavio sretnu i nasmijanu zemlju, ljude sigurne u sebe, industriju gradove i da ne nabrajam. To bi trajalo jako dugo. Sam bog je izvukao tita iz svih neprilika jer je vidio da nije pokvaren i da voli i cijeni malog čovjeka. A šta ste vi. Pokvarenjaci, ništkoristi, vucibatine, zgubidani, neradnici, filozofi, mrzitelji ljudi......?!?!?! Recite da vas svi čuju, budite to što jeste kad već jeste a ne skrivajjte se iza prozirnih fraza antitotalitarizma,. Sjedite u uredima koje je broz gradio, živite u stanovima koje je on gradio, vozite se ulicama koje je on gradio.... A gdje su vaša djela, sa čime se vi možete pohvaliti osim prodavanjem magle glupom narodu?????

  • Савица

    7. oktobar 2016 | 20:48

    ОВЕ БУДАЛЕ СУ БАШ МИСЛИЛЕ ДА МОГУ ДА ПРИЂУ ТИТУ И УБИЈУ ГА. БУДАЛЕ.

  • Sale

    7. oktobar 2016 | 20:11

    I moja baka znade da su ustase i cetnici pokusavali ukokat Tita, i na kraju su ukokali sami sebe. Evo dugo nema Tita, cime se marionete mogu pohvalit da su uradile za svoje zemlje, sem pljacki i unistavanja svega sto je Radnicka klasa izgradila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA