Otkriveni motivi pokušaja atentata na makedonskog ministra: Deda je pucao na Todorova da bi se osvetio za smrt unuke

Očevidci kažu da je prvo nešto rekao Todorovu, pa je potom izvadio, repetirao pištolj i dva puta pucao u njega

Ljupčo Stojanovski (57) iz sela Kalaslari kod Velesa, danas je na makedonskog vicepremijera i bivšeg ministra zdravlja Nikolu Todorova pucao da bi se osvetio za smrt svoje unuke Tamare Dimovske (9), koja je u februaru 2015. godine umrla čekajući da joj Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje odobre sredstva za operaciju u inostranstvu.

Pokušaj ubistva vicepremijera Makedonije: Na ministra Todorova iz stranke Gruevskog ispaljena 3 metka, snimljen trenutak hapšenja (FOTO) (VIDEO)

Rešenje da je odobren novac za njenu operaciju stiglo je dan nakon njene smrti. Tamara je imala težak oblik skolioze. Kičma joj je bila do te mere iskrivljena da je, prema nalazima lekara, stalno pritiskala njeno srce, koje, na kraju, nije izdržalo.

Majka male Tamare, Žaklina Dimovska je potvrdila da je čovek koji je pucao u Nikolu Todorova njen otac, Ljupčo Stojanovski. Ona kaže da je o napadu na bivšeg ministra zdravlja doznala iz medija, i da je još uvek u šoku.

- Ništa nije nagoveštavalo da je planirao takvo nešto. Ne znam gde je našao pištolj. Revolt u porodici postoji, ali niko nije ni pomislio na ovako nešto, niti očekivao da će se to desiti. Ubistvo nije rešenje. Ovo je šok za mene. Osuđujem ga iako mi je otac - izjavila je za makedonske medije Žaklina Dimovska, ćerka čoveka koji je pucao na Todorova i majka male Tamare, koja je preminula čekajući da ode na operaciju u inostratsvo.

Pokušaj ubistva Todorova se dogodio danas oko 12,30 časova ispred Ministarstva zdravlja, gde je trebalo da se održi primopredavanje funkcije. Todorov je ministarsku fotelju trebao da preda Arbenu Taravariju. Dok se Todorov polako penjao uz stepenice, njemu je iza leđa prišao Ljupčo Stojanovski. Očevidci kažu da je prvo nešto rekao Todorovu, pa je potom izvadio, repetirao pištolj i dva puta pucao u njega.

Todorov je mahinalno zamahnuo rukama, a to je bilo dovoljno da reaguje obezbeđenje i savlada napadača. Ni jedan od metaka srećom nije pogodio Todorova, niti je stradao neko od novinara i snimatelja koji su došli pred Ministarstvo da bi zabeležili primpredavanje funkcije. Ubrzo je stigla i policija koja je uhapsila napadača.

Novi ministar MUP Makedonije, Oliver Spasovski je osudio današnji napad na bivšeg ministra zdravlja. Osuda je stigla i od novog premijera Zorana Zaeva, ali i iz najvišeg zakonodavnog doma, gde je zbog pokušaja ubistva Todorova odložena današnja sednica makedonskog Sobranja.

Žaljenje zbog napada je izrazio i budući ministar zdravlja Arben Taravari veleći da je srećan što je Todorov živ i zdrav, a primopredaja ministarske funkcije će biti izvršena nerednih dana. Napad na Todorova je osudio i lider opozicione VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski. On je rekao da se u dužem periodu veliki deo rukovodstva njegove partije nalazi pod snažnim pretnjama, dodajući da je za to kriva SDSM, Šarena revolucija i Sorosove organizacije.

Ponovo teške reči u Makedoniji: Ko je "ministar smrti" i ko je pokušao da ubije Nikolu Todorova?

(D.J.)