Tramp izrazio saučešće poginulima u Teheranu: Iranska vlada smatra da je odvratno ono što im je poručio

- Odvratno saopštenje Bele kuće... Iranski narod odbacuje takve američke poruke prijateljstva - napisao je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif na Tviteru

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif odbacio je danas kao "odvratno" reagovanje američkog predsednika Donalda Trampa na pogubne napade Islamske države u Teheranu, pri čemu je Tramp izrazio saučešće za žrtve, ali i ocenio da ta zemlja "sada žanje ono što je posejala".

Kraj talačke krize u Teheranu: ISIS preuzeo odgovornost za krvoproliće, 12 mrtvih u dva napada!

Tramp je poručio da SAD žale i mole se za žrtve napada izvedenih u sredu za koje je odgovornost preuzela Islamska država, ali je istovremeno istakao da "države koje sponozorišu terorizam rizikuju da postanu žrtve zla koje promovišu", prenele su agencije.

- Odvratno saopštenje Bele kuće... Iranski narod odbacuje takve američke poruke prijateljstva - napisao je Zarif na Tviteru, prenosi Rojters.

Zarif je dodao da se "Iranci bore protiv terorizma koji podržavaju američki štićenici", navodi AFP.

Trampov komentar je izazvao kritike i mnogih Iranaca na društvenim mrežama, koji su podsetili kako je iranska vlada pružila Vašingtonu podršku i organizovala bdenje uz sveće u Iranu posle napada na SAD 11. septembra 2001.

Američki predsednik odavno optužuje Iran da podržava terorizam, a zapretio je i da će poništiti nuklearni sporazum iz 2015, koji je Iran postigao s velikim svetskim silama.

Iako je Vašington juče izrazio saučešće Teheranu, američki Senat radi na zakonu kojim će nametnuti nove sankcije Iranu, delimično zbog onog što je u predlogu zakona opisano kao "podrška iranske vlade delima međunarodnog terorizma".

Trinaest osoba je ubijeno, a više od 40 ranjeno u jučerašnjim napadima na parlament i mauzolej revolucionarnog lidera, ajatolaha Ruholaha Homeinija, prvim koje je u Iranu izvela Islamska država.

(Telegraf.rs / Tanjug)